Dave Mustaine puolustaa sooloistaan lokaa niskaan saanutta Kirk Hammettia – ”Hän on aina ollut hyvä soittaja”

19.6.2023 21:27

Metallica on yhtye, jolle löytyy niin vannoutuneita faneja kuin myös niitä, jotka mielellään löytävät bändistä kritisoitavaa, oli kyse sitten Lars Ulrichin rummuttelusta tai oikeusjutuista Napsteria vastaan. Kun hevijätti julkaisi viimeisimmän 72 Seasons -pitkäsoittonsa, hyvin moni osoitti kritiikkinsä erityisesti soolokitaristi Kirk Hammettin suuntaan. Miehen wah-pedaalin käytöstä nyt on vitsailtu iät ja ajat, mutta nyt moni sanoi pettyneensä Hammettin tylsiin sooloihin – eräskin tubettaja meni niin pitkälle, että äänitti oman versionsa levyn johtosinglestä ja antoi videolleen otsikon ”Lux Æterna, mutta soolo ei ole perseestä”, näin vapaasti käännettynä.

Löytyy miehelle toki myös puolustajia, yksi nimekäs sellainen jopa hieman yllättävästä suunnasta, nimittäin Hammettin edeltäjä, Metallicasta aikoinaan kenkää saanut Dave Mustaine. Asia tuli ilmi, kun Megadeth-pomolta udeltiin tuoreessa Guitar World -lehden haastattelussa, mitä tämä ajattelee kommenteista, joita tämän vanhasta ”vihollisesta” on viime aikoina heitetty.

”En ole kuullut Metallican uutta levyä, joten en voi kommentoida niitä. Mutta sen sanon, että on mielestäni on surullista, miten nopeasti jotkut kääntyvät toisia ihmisiä vastaan”, Mustaine tuumaa.

”Oli aika, jolloin Kirk voitti jokaisen kitaraäänestyksen maailmassa eikä hän mielestäni ole soittajana tullut yhtään sen paremmaksi tai huonommaksi. Hän on aina ollut hyvä soittaja. Hän oli sitä jo Exodus-yhtyeessä ollessaan ja on pitänyt tasonsa koko Metallicassa olonsa ajan.”

Mustaine myöntää takavuosina kuittailleensa ja nälvineensä Hammettia erityisesti siitä, että tämä soitti Metallican Kill em’ All -debyytille hänen käsialaansa olevia sooloja lähes yksi yhteen. Mustainen mukaan hänen vihanpitonsa ei ollut reilua Hammettia kohtaan.

”Hän ei koskaan tehnyt mitään väärää minulle. Mutta aina kun tunsin oloni kiusatuksi tai Jamesin (Hetfield) tai Larsin härnäämäksi, oli todella helppo ottaa Kirk silmätikuksi. Totuus on kuitenkin se, että Kirk teki minulle kunniaa yrittäessään soittaa minun soolojani niillä kappaleilla. Toiset tyypit olisivat vain heittäneet ne roskiin ja aloittaneet alusta. Joten minusta oli kunnioitettavaa, että Kirk otti minun sooloni ja soitti ne parhaan kykynsä mukaan. Se ei voinut olla helppoa”, Mustaine toteaa.

Mitä Metallican 72 Seasons -levyyn tulee, Mustaine ei tosiaan ole albumia kuullut, mutta ei kuitenkaan siitä syystä kuin moni ehkä olettaa.

”Ehkä 20 vuotta sitten, kun emme olleet hyvissä väleissä, en pystynyt kuuntelemaan heidän musiikkiaan, jos sitä tuli vaikka radiosta. Sellainen ei kuitenkaan enää häiritse minua eikä se todellakaan ole syy, miksen ole kuullut levyä. Se ei ole häirinnyt enää Big Four -jutun (Metallican Megadethin, Slayerin ja Anthraxin vuosina 2010 ja 2011 soittamat yhteiskeikat) jälkeen. Mielestäni meidän tulisi soittaa niitä vielä lisää.”

Lisää luettavaa