David Bowien ex-kitaristi muistelee Station to Station -levyn huumehöyryisiä äänityksiä – ”David oli jo monta tasoa hulluuden puolella”

8.7.2021 22:11

David Bowien pitkäaikainen kitaristi Earl Slick muisteli aikojaan pop-ikonin aisaparina The Guardianin haastattelussa.

Yhteistyö alkoi vuonna 1974, kun Bowie pestasi 22-vuotiaan kitaristin yhteisen tuttavan suosituksesta. Kaksikko ei noihin aikoihin juuri lasiin kokaiinipussukkaan sylkenyt, mutta kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneen Station to Station -levyn äänitysten aikoihin huumausaineiden kanssa puljaaminen oli paisunut jo suorastaan eeppisiin mittasuhteisiin.

”David oli jo monta tasoa hulluuden puolella”, Slick toteaa. ”Rytmisektio – Carlos Alomar, George Murray, Dennis Davis – eivät omaksuneet lähimainkaan Davidin ja minun hölmöilyä. Jos he olisivat olleet yhtä sekaisin kuin me, levy olisi mennyt perseelleen. Mutta vietin paljon aikaa yhdessä Davidin kanssa, tekemässä kitaraäänityksiä ja muuta, ja kykenimme työskentelmään tuossa tilassa melko hyvin. Olimme parikymppisiä. Voit aiheuttaa itsellesi suurtakin vahinkoa parikymppisenä ja silti tehdä levyjä. Olin käyttänyt [huumeita] vasta seitsemän tai kahdeksan vuotta. Et voisi vetää tuollaisia määriä huumausaineita 25 vuotta ja luulla tekeväsi vielä levyjä. Et pysty. Ellet sitten satu olemaan Keith Richards.”

Kiertuevalmisteluiden aikana Slick törmäsi sopimusteknisiin ongelmiin, joita ei saatu millään ratkottua. Syy löytyi miehen mukaan manageriportaasta, joka käytti Bowieta hyväkseen.

”Hän sai selville, että he eivät olleet antaneet minun puhua hänen kanssaan ja minä sain tietää, että hänellä ei ollut mitään tietoa siitä, missä mentiin”, Slick sanoo. ”Se muistutti minua Elviksestä. Jätkä oli niin sekaisin, ja kaikki hänen ympärillään käyttivät tilannetta hyväkseen, pimittivät rahaa ja pitivät hänet pimennossa ympäröivistä tapahtumista.”

Slick jutteli Bowien kanssa viimeisen kerran vain muutama kuukautta ennen tämän kuolemaa vuonna 2016. Kitaristi suunnitteli tuolloin omaa Station to Station -kiertuettaan.

”Kerroin siitä hänelle ja hän sanoi, että ’Hyvä idea, Slicky. Pidä hauskaa'”, Slick muistaa.

Kitaristi ei kertomansa mukaan tiennyt kuinka sairas Bowie oli, vaikkakin oli huomannut jotain muutoksia ystävässään parivaljakon työskennellessä vuoden 2013 The Next Day -albumin parissa.

”Hän ei näyttänyt kauhean hyvältä, tai itseltään, mutta hänellä oli taipumusta masennukseen ja ajattelin, että kyse saattoi olla siitä”, Slick kertoo. ”Istuimme studion kontrollihuoneessa kuunnellen (You Will) Set the World on Firea, kun David sanoi: ’Tuo olisi mahtava biisi livenä.’ Katsoin häntä, mutta ennen kuin ehdin avata suutani, hän lisäsi, että ’Älä edes ajattele sitä.'”

Lisää luettavaa