Kun lähdet, lähde tyylillä – brittiyhtiö lupaa muuttaa tuhkasi komeaksi vinyylilevyksi

Shakkipeli kuoleman kanssa. Kuva Ingmar Bergmanin elokuvasta Seitsemäs sinetti (1957).

Jokaisen meidän on täältä kerran poistuttava. Se voi tapahtua tänään, huomenna, ensi vuonna tai syväjäädytyksen jälkeen tuhannen vuoden päästä, mutta ennemmin tai myöhemmin kuolema meidät korjaa. Niin on elämän kiertokulku geeneihimme kirjoitettu.

Ja kun kuolema kerran on vääjäämättä edessä, ajatukseen voi totuttautua vaikkapa suunnittelemalla, miten ja minne haluaa tulla haudatuksi – vai haluaako tulla haudatuksi ollenkaan. Brittiyhtiö Vinyly nimittäin tarjoaa sellaistakin mahdollisuutta, että krematorioreissun jälkeen tuhkasi painettaisiin vinyylilevyksi, jolle lähimmäisesi voivat sitten tallentaa mitä musiikkia haluavat. Stairway to Heaven, kenties, vai olisiko liian ilmiselvä?

Musiikinystäviä ilahduttava idea on nerokas ja tuo mieleen runsaasti vaihtoehtoja. Konsepti tarjoaa esimerkiksi tilaisuuden kovan luokan takaisinmaksuun. Mitäs jos vaikkapa Tipper Gore, joka omisti ison palan elämästään 1980-luvulla rockmusiikin demonisoimiseen, muutettaisiin kuoltuaan vinyylilevyksi, jolle tallennettaisiin pahasuisimpien räppärien ja heavybändien parhaita hittejä?

Yhtiö lupaa tarjota palveluksiaan myös lemmikkieläinten kohdalla. Yhden vinyylilevyn mitta on 24 minuuttia, mutta niitä voi saada ilmeisesti yhden vainajan tuhkista useampia. Firman peruspaketin hinta on 3000 puntaa ei sellaiset 3820 euroa. Lisätietoa saa yhtiön verkkosivuilta.

Yhtiön palveluksista uutisoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.