Dr. Feelgoodin perustajajäsen, kitaristi ja laulaja-lauluntekijä Wilko Johnson on kuollut

Wilko Johnson.
Juha Metso / All Over Press

Lepää rauhassa, John Peter Wilkinson.

Laulaja-lauluntekijä, Dr. Feelgood -yhtyeen perustajajäseniin kuulunut kitaristi John Peter Wilkinson, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Wilko Johnson, nukkui pois kotonaan maanantaina 21. marraskuuta. Suru-uutinen on vahvistettu muusikon Facebook-sivuilla julkaistulla tiedotteella. Hän oli kuollessaan 75-vuotias.

Wilko Johnson oli mukana perustamassa Dr. Feelgoodia yhdessä Lee Brilleaux’n, John B. ”Sparko” Sparksin, John Potterin ja Terry ”Bandsman” Howarthin kanssa vuonna 1971. Yhtye julkaisi neljä studioalbumia (Down by the Jetty (1975), Malpractice (1975), Stupidity (1976) ja Sneakin’ Suspicion (1977)), jonka jälkeen Johnsonin ja muun yhtyeen tiet erosivat. Johnsonin mukaan hän sai potkut, mutta muut jäsenet sanoivat Johnsonin eronneen itse. Dr. Feelgoodin jälkeen Johnson perusti Solid Senders -yhtyeen, joka julkaisi yhden albumin vuonna 1978, sekä The Wilko Johnson Bandin. Vuonna 1980 Johnson liittyi Ian Duryn The Blockheads -yhtyeeseen ja oli mukana samana vuonna ilmestyneellä Laughter-pitkäsoitolla. Vuodesta 1984 eteenpäin hän keskittyi pääasiassa Wilko Johnson Bandiin, jonka viimeiseksi jäänyt levy Blow Your Mind ilmestyi vuonna 2018.

Johnson kertoi vuonna 2013 sairastavansa pitkälle edennyttä haimasyöpää ja hänelle oli annettu elinaikaennusteeksi 10 kuukautta. Vuotta myöhemmin kuitenkin selvisi, että hänen syöpänsä voitaisiin saada leikattua, tosin suurella riskillä. 11 tuntia kestänyt leikkaus onnistui ja Johnsonin mukaan kolme kiloa painanut syöpäpesäke saatiin poistettua. Onnistuneen leikkauksen jälkeen Johnson jatkoi musiikkiuraansa.

Johnson julkaisi vuonna 2012 yhdessä Zoe Howen kanssa kirjoitetun omaelämäkerran Looking Back at Me. Johnsonilla oli myös rooli suositussa Game of Thrones -sarjassa, jossa tämä esitti pyöveli Ser Ilyn Paynea kaikkiaan neljässä jaksossa sarjan ensimmäisellä ja toisella tuotantokaudella.

This is the announcement we never wanted to make, and we do so, on behalf of Wilko's family and the band, with a very…

Julkaissut Wilko Johnson Keskiviikkona 23. marraskuuta 2022