”Ei tarvitse hävetä kuin vähän” – Kaarle Viikate ja Jouni Hynynen kertovat Kotiteollisuuden ja Viikatteen yhteisestä joululaulusta

16.11.2016 16:44

Uutisoimme aikaisemmin tänään Koti-Viikate-Teollisuuden uudesta, uljaasta Pukki tulee, oletko valmis -joululaulusta. Tavoitimme molempien yhtyeiden johtohahmot Kaarle Viikatteen ja Jouni Hynysen kommentoimaan luomustaan. Lue herrojen aatokset alta.

Uuden joulusinglen voi kuunnella esimerkiksi alapuolta Spotifyn avustuksella. Osapuolten aikaisemman joululaulun voi tarkastaa täältä.

Millaisten sessioiden päätteeksi tämänvuotinen Koti-Viikate-Teollisuus-joululaulu syntyi?

K: ”Vuoden 2012 KotiViikateTeollisuus -joulusingle Adventti oli meikän käsialaa ja silloin oli jo muistaakseni puhetta, että KT-leiri hoitaa seuraavalla kerralla luovan työn. Itse sessioita voisi kuvailla sanoilla ’maltainen’, ’tervainen’, ’kivuton’ ja ’äärimmäisen viihdyttävä’.”

H: ”Helppo sessio. Miitri teki biisipohjan ja antoi sen minulle. Minä tein siihen paremman kertosäkeen ja sanat, sitten teimme uuden demon joukolla Miitri, Jouni ja Kaarle ja soitimme tuotoksen muulle porukalle. Läpi meni, kaupat tuli.”

Lyhyesti sanottuna: kaikki joululaulut, joista kuulee markkinakoneiston rattaiden natinan, ovat paskoja. Ja niitä on paljon.
– Jouni Hynynen

Mitä itse tuumaatte lopputuloksesta?

K: ”Kaunis laulu. Miitri osasi yhdistää molempien yhtyeiden olennaiset puolet ja Jounin teksti on hyvä muistuttaja siitä, kuinka on aina hyvä tarttua lähimmäisen käteen. Tai sorkkaan.”

H: ”Sen verran tarkennan vielä, että teksti menee kyllä puoliksi myös Kaarlen piikkiin. Viimeisen kertosäkeen viilaus on hänen tekemänsä. Kyllä siitä hyvä tuli, pakko myöntää. Meidän kuuloinen. Ei tarvitse hävetä kuin vähän.”

Millainen on mielestänne hyvä joululaulu? Entä millainen ihan paska?

K: ”Laulu, joka jättää miettimään elämää ja pyrkimään kohti rauhaa, on aina hyvän asialla. Paskaan päästään käsiksi, kun lyödään tusinaralliin kulkuset päälle ja toivotaan joulun hengen ilmestyvän sillä.”

H: ”Lyhyesti sanottuna: kaikki joululaulut, joista kuulee markkinakoneiston rattaiden natinan, ovat paskoja. Ja niitä on paljon.”

Millaisia ajatuksia käy mielessänne, kun menette lokakuun lopussa tai marraskuun alussa ostoskeskukseen ja huomaatte, että siellä on laitettu joululaulut soimaan?

K: ”Itse olen aina niin omissa ajatuksissani, etten yleensä huomioi moista. Saati ympärillä vellovaa kaaosta. Elän siis A-mollin haikeassa kuplassa.”

H: ”En käy ostoskeskuksissa.”

Mitä olette toivoneet tänä vuonna joulupukilta?

K: ”Villasukat. Uuden Lemmy-kirjan lainaan kirjastosta.”

H: ”En mitään.”

Jos leikinlaskun jättää sikseen, niin oletteko oikeasti jouluihmisiä? Vai onko joulu teille enemmän väistämätön paha, joka on joka vuosi pitkin hampain kärvisteltävä?

K: ”Imelletty perunalaatikko ja mökille saunomaan saavat kyllä aikaan tiettyä harmaata kajastusta, jonka miellän joulurauhaksi. Ja siis leikki siksikssikseen.”

H: ”Mie pakenen jouluisin aina ulkomaille. Eli joulu ei nappaa.”

Lisää luettavaa