Elämme synkkiä aikoja – tuoreen tutkimuksen mukaan onnellisuuden määrä suosituissa kappaleissa on laskussa

University of Californiassa toteutetussa tutkimuksessa analysoitiin ja luokiteltiin 500 000 kappaletta vuosilta 1985–2015.
22.5.2018 13:19

Royal Society Open Science -tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan onnellisuus ja pirteys ovat vähentyneet suosituissa kappaleissa. Tutkimuksessa analysoitiin yhteensä puoli miljoonaa vuosien 1985–2015 välillä Iso-Britanniassa julkaistua kappaletta.

University of Californian tutkijat kuuntelivat, analysoivat ja luokittelivat kappaleet niiden tunnelman mukaan. 30 vuoden aikana surullisten kappaleiden määrä kasvoi onnellisten kappaleiden kustannuksella.

– Onnellisuus on laskussa, pirteys on laskussa, surullisuus on nousussa ja samaan aikaan kappaleista on tullut tanssittavampia ja ”bilehenkisempiä”, tutkimuksen kirjoittajiin kuuluva Natalia L. Komarova kertoi Associated Pressille.

Tutkijat korostavat, että vaikka onnelliseksi tulkittujen kappaleiden määrä on laskenut vuosien varrella, eivät kaikki vuoden 1985 suositut kappaleet olleet hyväntuulisia tai vuoden 2015 kappaleet surullisia. Surullisiksi luokiteltiin muun muassa Sam Smithin Stay With Me ja Passengerin Whispers (kummatkin vuodelta 2014), kun taas onnellisiksi luokiteltiin Bruce Springsteenin Glory Days sekä Wham!:n Freedom.

Yksi tutkimuksessa esille nousseista huomioista oli, että iloisemmat kappaleet nousevat helpommin suosituiksi. Suosituimpia genrejä olivat dance- ja pop-musiikki, kun taas rockin suosio Iso-Britannian hittilistoilla oli laskenut 2000-luvun alusta lähtien.

– Vaikuttaa siltä, että vaikka musiikki on yleisellä tasolla muuttunut surullisemmaksi, ihmiset haluavat unohtaa sen ja tanssia, Komarova kertoi Associated Pressin haastattelussa.

Tutkijat havaitsivat myös, että miesten laulamien kappaleiden määrä suosituissa kappaleissa on myös laskenut 30 vuoden aikana. Miesten osuus hittikappaleiden esittäjissä on kuitenkin yhä huomattavasti suurempi naisten esittämiin hittikappaleisiin nähden.

Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan Royal Society Open Sciencen verkkosivuilta. Seuraava iloiseksikin tulkittava kappale oli kuului vuoden 1985 suosituimpiin biiseihin.

Lisää luettavaa