Elektronisen musiikin pioneeri, Silver Applesin Simeon Coxe on kuollut

Simeon Coxe keikalla Leedsin Headrow Housessa vuonna 2016
Wikimedia, Cavie78 (CC BY-SA 4.0)

R.I.P. Simeon Coxe, 4.6.1938 - 8.9.2020.

Elektronisen musiikin pioneeri Simeon Oliver Coxe III menehtyi tiistaina 8. syyskuuta Alabaman Fairhopessa. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Itse valmistamaansa analogista syntetisaattoria soittanut Coxe tuli tunnetuksi rumpali Danny Taylorin kanssa 1960-luvun lopussa perustetusta Silver Apples -yhtyeestä. Silver Apples oli ensimmäisiä yhtyeitä, joka yhdisteli elektronista musiikkia sen hetken rock- ja poptyylin kanssa. Coxen suunnittelemassa ja kasaamassa soitinarsenaalissa oli muun muassa 16 oskillaattoria, jalkakytkimiä, lennätinkytkimiä, wah-pedaaleja ja kaikuefektejä.

Psykedeelistä elektronista rokkia soittanut yhtye julkaisi kaksi levyä – Silver Apples (1968) ja Contact (1969) – ja oli valmistelemassa kolmatta pitkäsoittoa, kun lentoyhtiö Pan Am nosti oikeusjutun bändiä ja levy-yhtiötä vastaan, koska Contact-levyn etukannessa Coxe ja Taylor ovat Pan Am -yhtiön koneen ohjaamossa ja takakannessa kaksikko poseeraa pakkolaskun tehneen koneen hylyn ääressä. Oikeusjutun vuoksi levy vedettiin pois myynnistä ja yhtye hajosi.

Silver Apples aktivoitui taas 90-luvun lopussa, mutta Coxen murrettua niskansa liikenneonnettomuudessa 1998 laitettiin yhtye jälleen telakalle. Taylor menehtyi vuonna 2005, mutta Coxe jatkoi yksin bändin soihdun kantamista sämpläten Taylorin soittoa keikoillaan. Silver Apples esiintyi myös Helsingin Kuudennella Linjalla vuonna 2011, mikä jäi yhtyeen/Coxen ainoaksi Suomen-konsertiksi. Vuonna 2016 julkaistiin puolestaan viimeiseksi jäänyt levy Clinging To A Dream.