Email-haastattelu Timo Tolkki – Petri Silas / 4.4.–9.4. 2008

24.4.2008 11:07


(…)  Toissapäivänä saivat sitten Stratovariuksen fanit sen kylmän suihkun, jota heistä osa on toki osannut odottaakin. Ajoit yhtyeen alas.

”Terve Petri, sori että kesti. Alempana vastaukset.”

(…)  Toissapäivänä saivat sitten Stratovariuksen fanit sen kylmän suihkun, jota heistä osa on toki osannut odottaakin. Ajoit yhtyeen alas.

”Terve Petri, sori että kesti. Alempana vastaukset.”

Nyt kun asia on julkinen ja pölykin jo vähän laskeutunut, voimme puhua avoimesti kaikista asioista, joita haastattelussa kotonasi 29.2. käsiteltiin. Kun tuolloin vahvistit, että tulet hajottamaan Stratovariuksen kuluvan kevään aikana, kysyin tunnetko syyllisyyttä siitä, että fanit olisivat varmasti halunneet vielä kerran tulla kuulemaan bändiä jäähyväiskiertueelle tai edes -keikalle. Vastasit myöntävästi. Miten koet asian nyt?

”Itse asiassa ilmoitin päätöksestäni bändille ja managementille jo 11.10.2007, jolloin bändi käytännössä lakkasi olemasta. Minulla on kaikkien Straton muusikoiden kanssa keskinäiset sopimukset ja kundit ja manageri vastaanottivat erokirjeet marraskuussa. Meillä on kuitenkin mittava back-katalogi, jonka oikeudet minä siis omistan, mutta olen päättänyt luonnollisesti, että kaikki jaetaan, niin kuin aina on jaettu, viiden kesken tasapuolisesti.”

”Olisin ehdottomasti halunnut tehdä jäähyväiskiertueen, mutta yritykseni kilpistyivät TK:n ja Jörgin melkoisen vihamieliseen reaktioon ja tuollaista 120 keikan maailmankiertuetta ei tehdä jos ilmapiiri on tuota luokkaa.”

”Tunnen syyllisyyttä ja myös surua. Ei tämä ole helppo päätös minullekaan, vaikka jotkut näyttävät niin luulevan. Ei 24:n vuoden bändipestiä tuosta vain pyyhkäistä pois. Eli tunnen hyvin paljon samalla lailla kuin fanitkin.”

Fanien reaktiot kautta maailman ovat olleet tunteikkaita. Stratovariuksen foorumi on ollut ylikuormituksen tähden kuulemma enemmän kumossa kuin pystyssä viime päivinä. Muuan ihailija Espanjasta on jopa pistänyt pystyyn nettiadressin, jossa orkesterin halutaan palaavan. Mistä tämä kertoo?

”Onhan se hellyttävää, mutta ihmiset eivät tietenkään voi olla tietoisia siitä ilmapiiristä mikä bändissä on vallinnut. Päätin kertoa siitä hyvinkin avoimesti, sillä ihmisillä on tarve saada tietää syistä. Totta kai muut kundit voivat sitten kertoa omat versionsa, mutta enpä minä tosiaan ihan turhan takia aja menestyvää bändiä alas. Joskus on myös hyvä aloittaa puhtaalta pöydältä. Olisinhan minä voinut Yngwie-tyyliin vaihtaa Jörgin ja TK:n, mutta en katsonut sitä faneja kohtaan moraalisesti oikeaksi ratkaisuksi. Parempi pistää uusi bändi kasaan.”

Tiedotitko kaikille bändin jäsenille etukäteen ratkaisustasi tehdä päätöksestä julkinen internetin kautta? Yrittikö kukaan heistä kääntää päätäsi joko päätöksen tai sen julkistamistavan suhteen? Eikö olisi ollut arvokkaampaa julkaista yhteinen tiedote?

”Ei voi julkaista yhteistä tiedotetta, jos mistään ei olla samaa mieltä. En kertonut päivämääriä, mutta kerroin etten voi odottaa loputtomiin, koska minulla on uusi bändi ja jos en olisi julkistanut Straton hajoamista, RR olisi vaikuttanut vain joltain projektilta. Ja sitä se ei todellakaan ole. Päätöshän on aina tietysti julkinen. Miten erottamispäätöksen voi tehdä privaatisti?”

Oletko ollut bändin jäseniin yhteydessä tiedotteen julkaisemisen jälkeen? Rumpali Jörg Michaelin sanotaan kommentoineen espanjalaiselle Themetalcircus-sivustolle, ettei ”voi puhua hajoamisesta, koska yhtye ei ole hajonnut”. Mitä sanot tähän?

”Kotipelto lähetti tekstarin Rantasen Pasille kun oltiin äänittämässä lauluja tyyliin: ’kato että se maksaa sulle kunnolla, se saa siitä satatuhatta’. Kummatkin ihmeteltiin viestiä ja vastasin, että ikävää jos olet noin katkera, mutta jos nyt pitäisit huolen omista asioistasi. En tiedä mistä se satatuhatta on tullut päähän.”

”Jörgin sanomisesta en tiedä yhtikäs mitään, mutta jos mies ei tiedä olevansa ulkona bändistä joka on ollut hajonneena viime lokakuusta lähtien, niin en voi kuin ihmetellä. Toisaalta kuten tiedät, internet on internet. Jensin kanssa ollaan oltu lähes normaalisti yhteydessä. Hän on ainoa, joka ymmärtää ratkaisuni.”

Puhuimme karkauspäivänä myös siitä, miten paristakin hyvästä yrityksestä huolimatta Stratovarius ei saanut aikaiseksi konsertti-dvd:tä. Onko asialle enää tehtävissä mitään, eli onko missään tallessa mitään sellaista raakamateriaalia, josta voisi keikkalevyn koostaa?

”Ikävä kyllä ei. Eivätkä ne yritykset niin hyviä olleet. Mutta jonkinlainen Anthology-paketti olisi kiva jossain vaiheessa koostaa, materiaalia kyllä on. Kokonaista live-dvd:tä ei voi julkaista, koska jokaisella kuvatulla keikalla me joko soitettiin niin huonosti tai tekniikka ei pelannut. Enkä viitsi lähteä siihen studiokorjauslive-dvd -meininkiin.”

Jäikö Stratovariukselta mitään audiomateriaalia, jonka voisi julkaista?

”Ei jäänyt.”

Joko Revolution Renaissancen keikkakokoonpano on alkanut hahmottua?

”Hakemuksia on tullut joku 500 ja olen käynyt niitä läpi. Tarkoitus on kasata nuorehko, freshi ja innokas ryhmä, tehdä toinen levy perään ja lähteä taas tien päälle. Nyt tiedän miltä Tuomas Holopaisesta tuntuu.”

Parasta mahdollista vointia, jaksat sitten vastailla näihin tai ei.
Petri

”Kaikkea hyvää Petri,
Timo”

Lisää luettavaa