Emmy-palkittu säveltäjä Gerald Fried on kuollut – Teki musiikkia Roots-sarjaan, alkuperäiseen Star Trekiin ja moniin muihin tv- ja leffatuotantoihin

RIP Gerald Fried, 13.2.1928 - 17.2.2023.
20.2.2023 18:22

Emmy-palkittu ja säveltäjä ja kapellimestari Gerald Fried on kuollut. Fried menehtyi keuhkokuumeeseen sairaalassa Connecticutin Bridgeportissa neljä päivää 95-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen, säveltäjän vaimo Anita Hall vahvistaa Hollywood Reporterille.

Fried sävelsi musiikit ohjaajalegenda Stanley Kubrickin neljään ensimmäiseen täyspitkään elokuvaan Fear and Desire (1953), Killer’s Kiss (1955), The Killing (1956) sekä Paths of Glory (1957). 1960- ja 70-luvulla Fried sävelsi musiikkia lukuisiin suosittuihin tv-sarjoihin kuten alkuperäiseen Star Trekiin (muun muassa nykyään ”Star Trekin taistelumusiikkina” tunnettu sävellys toisen kauden avausjaksosta on Friedin käsialaa), Mission: Impossibleen, Gilligan’s Islandiin sekä The Man from U.N.C.L.E.:en.

Fried vastasi yhdessä Quincy Jonesin kanssa ikonisen Roots-minisarjan musiikeista ja kaksikko palkittiin sävellyksistään myös Emmy-palkinnolla. Jonesin oli alun perin tarkoitus vastata yksin sarjan musiikeista, mutta tuottajat joutuivat hälyttämään Friedin apuun, koska Jones ei ollut saanut tehtyä tarpeeksi musiikkia määräaikaan mennessä.

”Jostain syystä Quincylle iski omituinen kirjoittamiskammo eikä hän saanut millään tehtyä pääteemaa, jota tarvittiin mainostukseen. Sarjan ensiesitykseen oli kolme viikkoa aikaa, joten he soittivat minulle. Minä kirjoitin teeman ja viimeistelin ensimmäisen jakson. Quincy oli tehnyt siitä ehkä 56 prosenttia ja minä tein sen loppuun. Olen Rootsista hyvin tyytyväinen, oli kunnia tehdä sitä”, Fried on myöhemmin kertonut haastattelussa.

Oscar-ehdokkuuden Fried sai vuonna 1974 julkaistuun Birds Do It, Bees Do It -dokumenttielokuvaan tekemästään musiikista. Palkinto meni kuitenkin John Williamsille Jaws-elokuvan musiikeista.

Lisää luettavaa