Eräs Ruotsin suosituimmista yhtyeistä teki biisin… no, mielipiteitä herättävästä suomalaisesta sotasankarista

24.2.2014 20:14

Edellisellä Carolus Rex -studioalbumillaan erääksi Ruotsin suosituimmista rockyhtyeistä noussut power/heavymetal-bändi Sabaton julkaisee odotetun Heroes-albuminsa toukokuussa.

Hyvinkin monenlaisia sotasankareita käsittelevä konseptilevy sisältää myös biisin Soldier Of 3 Armies, joka kertoo suomalaisesta Lauri Törnistä (1919-1965). Kappaleen nimi tulee siitä, että Törni palveli uransa aikana Suomen armeijassa, Saksan Waffen-SS-joukoissa sekä Yhdysvaltain armeijassa. Törni saavutti kaikissa armeijoissa vähintään kapteenin arvon.

– Toki me tiedämme, että Törni herättää keskusteluja niin puolesta kuin vastaankin. Mutta hän oli kiistämättä huiman menestynyt sotilas – siis peräti kolmessa eri armeijassa! Sotasankarit ovat tietenkin aina kiistanalaisia hahmoja, mutta emmehän me voisi tehdä kappaleita kenestäkään, jos yrittäisimme pelkästään miellyttää ja myötäillä kaikkia, Sabatonin laulaja Joakim Brodén sanoo Soundille.

Soldier Of 3 Armiesin kertosäe etenee seuraavasti:

Shout! Lauri Törni’s name, a soldier of 3 armies knows the game
Deeds that echo from the past
Rise! From Beyond your grave, a son of Finland and a green baret
May you rest in peace at last, Lauri Alan Törni

Historiallisista tapahtumista sanoituksiinsa inspiraatiota hakeva Sabaton on tehnyt aikaisemmin biisit muun muassa tarkka-ampuja Simo Häyhästä ja Talvisodasta.

 

Lisää luettavaa