”Et voi vain levyttää joka kolmas tai neljäs vuosi ja odottaa sen riittävän” – Spotify-pomolta terveiset korvaussummia kritisoiville artisteille

Pelle T. Nilsson / AOP

Suoratoistojätti Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek piipahti hiljattain Music Allyn haastateltavana ja vastasi jutustelutuokion aikana muun muassa usein kuultuun kritiikkiin, jonka mukaan yhtiö ei maksa artisteille tarpeeksi korvauksia niiden keräämistä soittokerroista.

”Kyseessä on harhaluulo, johon yhdistyy se fakta, että jotkut artistit, jotka pärjäsivät ennen hyvin, eivät ehkä pärjää niin hyvin tulevaisuuden ympäristössä, jossa et voi vain levyttää joka kolmas tai neljäs vuosi ja odottaa sen riittävän”, Ek sanoo.

”Nykypäivänä menestyvät artistit ymmärtävät, että se vaatii jatkuvaa kanssakäymistä fanikunnan kanssa. Kyse on panostamisesta, albumia ympäröivän tarinan kertomisesta sekä fanien suuntaan ylläpidettävästä jatkuvasta dialogista”, Ek jatkaa.

”Oma tuntemukseni on, että ne jotka eivät menesty striimauksissa ovat suurimmassa määrin niitä, jotka haluavat julkaista musiikkia vanhaan tapaan”, Ek lisää. ”On kiinnostavaa, että vaikka kokonaispotti kasvaa ja jatkuvasti useammat ja useammat pääsevät siihen käsiksi, keskitymme vain hyvin rajattuun määrään artisteja.”

”Tänäkin päivänä markkinapaikallamme on kirjaimellisesti miljoonia ja taas miljoonia artisteja. Raportit keskittyvät kuitenkin niihin, jotka eivät ole tyytyväisiä, ja hyvin harvoin kuulemme kenestäkään, joka puhuisi… Koko Spotifyn olemassaoloajan aikana en ole tainnut nähdä kenenkään artistin toteavan, että ’Olen tyytyväinen striimauksesta saamiini korvauksiin.'”

”Yksityisesti he ovat sanoneet niin monesti, mutta julkisesti heillä ei ole kannustinta sanoa sitä. Yksiselitteisesti ja dataan perustuen voidaan todeta, yhä useampi artisti kykenee elättämään itsensä pelkillä striimituloilla.”

Ekin kommentit ovat ehtineet herättää närää joidenkin muusikoiden keskuudessa. Aina yhtä suorasukainen David Crosby antoi miehen kuulla kunniansa Twitterissä, eikä R.E.M. -basisti Mike Mills jäänyt tässä juuri pekkaa pahemmaksi. Voit lukea miesten päivitykset alta.