Gary Holt muistaa Exoduksen ja Metallican 36 vuoden takaisen yhteiskeikan elävästi – ”Me poljimme heidät maanrakoon”

RMV/Shutterstock/All Over Press

Gary Holt oli Exoduksen kitaristina keskellä San Franciscon lahden ympäristössä muhinutta thrash metal -räjähdystä 1980-luvun alussa.

Mies esitti Metal Hammerin haastattelussa vahvoja näkemyksiä Exoduksen suoritustasosta suhteessa Metallicaan, joka on kuitenkin epäilemättä kaikkein menestynein ja maineikkain tuolloin nousua tehneistä ns. Bay Arean yhtyeistä.

”Edellisen kerran soitimme kunnon keikan Metallican kanssa uudenvuodenaattona [1985] Bill Graham Civic Auditoriumissa ja me poljimme heidät maanrakoon”, Holt sanoo.

”Vedimme kännit keikan jälkeen ja James [Hetfield] sanoi naureskellen ’Haha, se oli viimeinen kerta kun te koskaan lämppäätte meitä.’ Ja se todellakin oli viimeinen kerta kun toimimme Metallican lämmittelijöinä.”

Kysymykseen, olisiko thrash-skeneä edes olemassa ilman Exodusta, vastaus tulee myös liikoja epäröimättä.

”Ehdottomasti ei. Otan sen nimiimme. Me loimme väkivaltaisen skenen”, Holt toteaa.

Metallican ja Exoduksen tiet ristesivät vuosien varrella monin eri tavoin. Kenties eniten skismaa leirien välille aiheutti kuitenkin se, että kun Iso M antoi potkut päihteiden kanssa puljanneelle Dave Mustainelle, korvaaja napattiin suoraan Exoduksen riveistä.

”Vietimme Kirk Hammettin kanssa kesän happoa nappaillen”, Holt muistelee ystävyyttään Metallica-kitaristin kanssa. ”Möimme jotain vanhoja jazz-levyjä ja vastaavia joita hänen isänsä oli jättänyt kämpille, ja ostimme rahoilla 12-packin kaljaa ja happoa ja mitä lie. Me rakastimme psykedeelejä. Opimme paljon kitaransoitosta lsd:n vaikutuksen alaisina.”