”Hän oli vähän itsekeskeinen” – Yngwie Malmsteen melkein lähetettiin kotiin Triumph-kiertueelta vuonna 1986

11.3.2024 12:13

Yngwie Malmsteenilla on maine huipoutaitavana ja äärimmäisen omanarvontuntoisena kitaristina, jonka kanssa yhteistyön tekeminen voi olla välillä työlästä. Tämä maine saa lisäpontta kanadalaisen Triumph-yhtyeen kitaristin Rik Emmettin tuoreesta haastattelusta – tosin Emmett myös kertoo, että Malmsteen ymmärsi petrata käytöstään ajoissa ennen kuin tilanne kärjistyi pahemmaksi.

Rock Interview Series -Youtube-kanavalle annetussa haastattelussa Emmett muistelee vuotta 1986, kun Triumph kiersi Yhdysvalloissa Malmsteen lämmittelijänään. Ruotsalaiskitaristi oli juuri julkaissut Trilogy-albuminsa, ja mitä ilmeisimmin Malmsteen arveli ansaitsevansa enemmän soittoaikaa kuin hänen yhtyeelleen oli merkitty.

”Parina ensimmäisenä iltana hän soitti pidempään kuin oli sovittu. Hän oli vähän itsekeskeinen hommissaan. Silloin oli puhetta, että hänet erotettaisiin kiertueelta. Minä pyysin, että antakaa minun mennä hänen pukuhuoneeseensa juttelemaan, vähän niin kuin kitaristi kitaristille. Sekin saattoi auttaa, että kirjoitin Guitar Player -lehteen”, Emmett kertoo haastattelussa.

”Sanoin sitten, että kuules Yngwie, olet loistava kitaristi. Vähän nuoleskelin häntä siinä, koska hän on omassa jutussaan äärimmäisen taitava. Jatkoin, että olet kuitenkin kiertueella meidän kanssamme. Annamme sinun hoitaa hommasi, mutta kun kello lyö, homman pitää olla siinä. Sinun täytyy ymmärtää, että tässä ollaan kaikki ammattilaisia.”

”Haluamme, että onnistut ja yleisö pysyy tyytyväisenä. Haluamme, että pistät pystyyn kunnon show’n. Mutta kun kello lyö, et voi jatkaa soittoa puolta tuntia yliaikaa. Silloin koko ilta menee yliajalle, ja aiheutat ylimääräisiä kustannuksia. Ole siis järkevä.”

Emmett jatkaa, että keskustelu auttoi ja Malmsteen todella pysyi ruodussa loppurundin ajan.

”Hän oli vähän että ’kukaan ei ole koskaan puhunut minulle noin suoraan’. Sitten hän lupasi, että ok. Eikä hän soittanut sekuntiakaan yliaikaa sen jälkeen. Hän soitti keikkansa ja soitti ne hyvin, todella hyvin. Hän heilautti kitaraa hihnasta itsensä ympäri, hän poseerasi, hän soitti Ritchie Blackmore -juttuja ja omia sweeppailujaan. Hän oli uskomaton soittaja”, Emmett sanoo.

Lisää luettavaa