Hans Zimmerin, Enyan ja Tolkienin jäljillä – ensinäytössä Johanna Kurkelan Eye of Melian -yhtyeen upouusi video

8.12.2021 12:36

Johanna Kurkela on nyt monessa mukana. Laulajaa kuullaan parissakin bändissä sekä soolohommissa kaupan päälle, ja yhtyeiden kirjoon voi nyt lisätä kokoonpanon nimeltä Eye of Melian. Soundi tuo ensi-iltaan bändin The Bell -kappaleeseen tehdyn musiikkivideon, katso se yläpuolelta.

Timo Isoaho ehti jututtaa Kurkelaa Soundiin 10/21 ja kysyä, mistä uudessa orkesterissa on kysymys. Kurkela kun ei suinkaan ole ainoa tunnettu artisti, joka bändissä vaikuttaa: mukana on esimerkiksi Delainista tuttu hollantilaismuusikko Martijn Westerholt. Lue pikantti haastattelu alapuolelta:

Elokuvallista musiikkia ja fantasiaa yhdistävä Eye Of Melian astuu esiin

Soolourastaan sekä Altamullan Road- ja Auri-yhtyeistä tuttu laulaja Johanna Kurkela on mukana uudessa kokoonpanossa. Eye Of Melian -ryhmän alkusanat lausui hollantilaisbändi Delainin säveltäjä Martijn Westerholt vuonna 2018.

– Martijn kertoi tuolloin aloittavansa uuden projektin Delainin rinnalle. Samalla hän kysyi minua mukaan laulajaksi ja biisejä eteenpäin vieväksi voimaksi, alustaa Kurkela.

– Sain instrumentaalipätkiä kuultavaksi, ja olin saman tien myyty. Ideat osuivat elokuvamusiikkia ja fantasiaa rakastavaan sieluuni. Olen toki myös ollut Delain-fani jo Lucidity-debyytistä (2006) asti, joten mahdollisuus yhteistyöhän Martijnin kanssa tuntui suorastaan unenomaiselta.

– Sitten aloitimme työskentelyn. Sain Martijnilta aihioita, joihin sitten lisäsin melodioita ja muita ideoita, ja hiljalleen laulut alkoivat löytää muotoaan. Mukana ovat myös sanoittaja Robin La Joy Westerholt ja maineikas orkestroija/tuottaja Mikko P. Mustonen.

– Robin on Martijnin puoliso ja hän on ollut mukana alusta lähtien. Robin oli aikaisemmin kirjoittanut tekstejä pöytälaatikkoon, mutta nyt hänen sanoituksensa tulevat julki, sanoo Kurkela.

– Mikko taas on tehnyt orkestraatioita Delainin levyille, joten yhteistyön jatkaminen oli vähintäänkin luonnollista. Mikko on toiminut myös miksaajanamme ja valokuvaajanamme!

Elokuvamusiikki tulikin jo mainituksi. Miten muuten kuvailisit Eye Of Melianin materiaalia?

– Se soljuu jossakin Enyan ja Hans Zimmerin välimaastossa. Tämä on soundtrack-musaa, jossa kuitenkin löytyy myös lauletulle musiikille ominaisia piirteitä, kuten tarttuvia melodioita ja kertosäkeitä. En ole kuullut tällaista musiikkia koskaan ennen, nyökkää Kurkela.

– Sanoitukset ovat atmosfäärisiä ja fantasian rajapinnoilla liikkuvia pohjaten osittain J.R.R. Tolkienin hahmoihin ja maailmoihin. Tekstit ovat silti varsin helposti lähestyttäviä, ja niistä voi nauttia ilman ”fantasialaseja”.

Eye Of Melianin ensisingle ilmestyi 5. marraskuuta. Ensimmäinen albumi Eye Of Melian – Legends Of Light taas julkaistaan ensi keväänä. Onko luvassa myös esiintymisiä?

– Menemme sydän edellä, ja palaset tulevat loksahtelemaan luontevasti paikoilleen. Aika näyttää mitä tapahtuu esimerkiksi keikkojen suhteen!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 10/21.

Lisää luettavaa