Hollywoodia ravisteleva hyväksikäyttöskandaali sai myös Björkin avautumaan omista ahdistelukokemuksistaan

Björkin syyttävä sormi osoittaa kohti erästä tanskalaista elokuvaohjaajaa.

Elokuvatuottajamoguli Harvey Weinsteinin ympärillä vellova ahdistelukohu ei ole vielä likimainkaan laantunut, kun Björk nostaa aihetta esille myös vanhalla mantereella. Useat naisnäyttelijät Gwyneth Paltrow’ta ja Angelina Jolieta myöten ovat kertoneet Weinsteinin sopimattomasta käytöksestä, ja nyt Björk kertoo Facebook-tilillään kokeneensa samanlaista ”tanskalaisen elokuvaohjaajan” kanssa työskennellessään.

Näillä tuntomerkeillä ei tarvitse käyttää kummoista päättelykykyä sen suhteen, kenestä Björk puhuu. Björk on näytellyt vain muutamassa elokuvassa, ja näistä tanskalaisen Lars von Trierin kanssa tehty Dancer in the Dark (2000) oli aikanaan suuri elokuvatapaus. Teos muistetaan myös siitä, miten pääosaa esittäneen Björkin ja ohjaajan välit tulehtuivat sen kuvauksissa peruuttamattomasti.

”Minulle tuli selväksi, kun ryhdyin näyttelijäksi, että nöyryyttämiseni ja osani seksuaalisen ahdistelun kohteena oli kiveen hakattu normi ohjaajan ja kuvausryhmän piirissä”, Björk kirjoittaa.

Björk ei täsmennä tarkemmin, mitä kuvauspaikalla tapahtui, mutta hän kertoo, miten tilanne eteni, kun laulaja ei lämmennyt ohjaajan lähestymisyrityksille.

”Kun torjuin ohjaajan, hän alkoi murjottaa ja rankaisi minua luomalla minusta taitavasti kuvan hankalana tyyppinä. Koska olen vahva, minulla oli hyvä porukka takanani eikä minulla ollut mitään kunnianhimoa näyttelijänä, pystyin kävelemään pois ja toivuin vuosien mittaan.”

Björk lisää, että tilanne oli tietysti hankalampi niillä näyttelijättärillä, jotka halusivat nimenomaan luoda uraa elokuvissa. Hän kirjoittaa myös kuulleensa, että samainen ohjaaja on myöhemmin kohdellut naisnäyttelijöitään vähän paremmin.

Lue Björkin koko viesti alapuolelta. Mitä kaikkea pinnalle tämän myräkän myötä vielä nouseekaan?