HS: Tuomas Holopainen harmittelee Disneyn Roope Ankka -sensuuria – ”On helppo hyvesignaloida maailmalle omaa hyveellisyyttään”

25.2.2023 20:43

Disney-fanituksestaan tunnettu Nightwishin lauluntekijä ja kosketinsoittaja Tuomas Holopainen on pettynyt yhtiön päätökseen hyllyttää kaksi Don Rosan tekemää Roope Ankka -tarinaa. Kyseessä ovat CBR:n mukaan Maailman rikkain Ankka ja Unelmoiden läpi elämän -nimiset teokset.

Holopainen kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

”Wokeismistahan tässäkin on kyse. On helppo hyvesignaloida maailmalle omaa hyveellisyyttään tarttumalla tällaisiin mitättömyyksiin, sen sijaan että tartuttaisiin oikeisiin ongelmiin. Kuten vaikka paljon spekuloituun Disneyn työntekijöiden kohteluun ja sosiaaliturvaan”, Holopainen sanoo lehdelle.

Holopainen arvelee päätöksen liittyvän Carl Barksin ensimmäisenä piirtämään Bombi-nimiseen zombiehahmoon. Rosa itse kirjoittaa Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä, että Disneyn mukaan tarinat eivät istu yhtiön arvoihin.

”Ikään kuin yhdessäkään Rosan tarinoista olisi yhtään mitään rasistista tai loukkaavaa! Disneyn päätös on täysin naurettava”, Holopainen sanoo Helsingin Sanomille. ”Ja kaksinaismoralistinen. Kyseinen lafka kun edelleen varsin näkyvästi romantisoi ja ihannoi vaikkapa merirosvoutta Pirates of the Caribbean -franchisessaan.”

Holopainen toteaa lopuksi olevansa pahoillaan Don Rosan puolesta.

Rosa epäilee hyllytyksen vaikuttavan muihinkin tarinoihin.

”Mitäköhän muita ankkatarinoita kielletään? Ehkä vain minun? Ehkä ei? Ilmeisesti kaikki 12 Roope Ankan elämä ja teot -sarjan kappaleet ovat nyt hyllyllä, koska niitä ei voida julkaista ilman päätösosaa. En aio edes kommentoida, mitä tämä tulee merkitsemään keräilijöiden markkinoille”, Rosa kirjoittaa.

Disney ei kommentoinut päätöksen taustoja tarkemmin Helsingin Sanomille. Yhtiö on kuitenkin vuosikymmenten varrella muokannut useasti vanhoja tarinoitaan ongelmallisiksi katsottujen kohtien osalta.

Lisää luettavaa