”Ilman Chuck Berryä en olisi tässä” – Gene Simmons liikuttui tunteikkaassa puheessaan rock-legendan muistotilaisuudessa

Kuvakaappaus Live Satellite Newsin Youtube-videolta

Maaliskuussa edesmenneen rock’n’roll-pioneeri Chuck Berry laskettiin haudan lepoon sunnuntaina St. Louisissa. Lehtitietojen mukaan paikalle oli saapunut artistin perheen lisäksi paljon Berryn faneja sekä musiikkimaailmasta tuttuja kasvoja. Paikalle oli saapunut myös Kissin Gene Simmons, joka piti muistotilaisuudessa liikuttavan puheen rock-legendan merkityksestä.

Vahvasti liikuttunut Simmons kertoi puheessaan, ettei hänen alkuperäisenä tarkoituksenaan ollut puhua muistotilaisuudessa. Simmons kertoi ettei koskaan saanut mahdollisuutta tavata Berryä henkilökohtaisesti, mutta ei voinut jättää välistä mahdollisuutta kunnioittaa Berryn muistoa.

Chuck Berryn musiikki vaikutti Israelista Yhdysvaltoihin 8-vuotiaana muuttaneen Simmonsin elämään ratkaisevalla tavalla, kun yhtenä päivänä nuori Simmons aukaisi radion ja kuuli rock-musiikkia ensimmäistä kertaa.

”Kysyin mitä tämä oikein on? Äitini puhui minulle unkariksi ja hepreaksi ja kaikilla muilla kielillä sillä välin ja juoksin [radion luokse] ja laitoin volyymin isolle. En tiennyt kuinka tanssia, en tiennyt mitä tehdä ja aloin tanssimaan näin. Aivan kuin olisin baptistikirkossa, se otti minut täysin valtaansa”, Simmons kuvailee ensikosketustaan Berryn musiikkiin.

Simmonsin äiti tuijotti ylös alas hyppivää poikaansa niin kuin tämä olisi menettänyt järkensä. Simmons muistutti puheessaan, kuinka 1950-luvulla valkoihoisten hallinnoimat radiokanavat eivät soittaneet ”race musiciksi” kuvailtuja blues-artisteja, mutta Chuck Berry auttoi rock’n’rollillaan murtamaan tuon rajoituksen.

”Katsokaa mitä Chuck Berry ja hänen musiikkinsa on tehnyt. Näen valkoisia kasvoja täällä yleisössä. Kun Chuck aloitti uransa näin ei koskaan olisi tapahtunut. Hän rikkoi rajat, avasi kaiken sortin ihmisten sydämet ja mielet ajatukselle, että olemme kaikki samanlaisia”, Simmons kuvaili.

”Ilman häntä he eivät olisi olleet siinä. Ilman Chuck Berryä en olisi täällä ja kaikki mistä tämä valtava juttu nimeltään rock’n’roll on syntynyt, sai alkunsa tyypistä, joka halusi vain saada ihmiset hyvälle tuulelle”, liikuttunut Simmons kertoi muistotilaisuudessa.

Muistotilaisuuden jälkeen Simmons julkaisi Kissin Facebook-sivuilla kuvan, jonka tekstissä hän kertoi, kuinka otettu hän oli päästessään osallistumaan Berryn hautajaisiin. Simmons kertoo, että rock-legenda oli nähtävillä avoimessa arkussa, mutta hän ei halunnut katsoa, sillä ei olisi kestänyt nähdä sankariaan kuolleena.