Ilouutisia tummasävyisen musiikin ystäville: kulttiyhtye Tenhi julkaisee uuden albumin

Tenhi täyttää jo komeat 25 vuotta. Yhtye itse ei ole vuosia niin tarkaan laskenut: uutta levyä ei ole tehty juhlavuotta ajatellen, vaan se vain sattui valmistumaan näihin aikohin. Edellisesti albumista onkin kulunut jo vuosikymmen.

Unenomaisen melankolisissa tunnelmissa vaeltavan neofolkyhtye Tenhin perustukset kaivautuivat pohjoiseen maaperään vuonna 1996. Kansainvälistä arvostusta nauttiva yhtye täyttää siis näinä aikoina kaksikymmentäviisi vuotta, ja fanit saavat bändiltä parhaan mahdollisen lahjan Tenhi nimittäin julkaisee ensi syksynä odotetun seuraajan vuonna 2011 ilmestyneelle Saivo-pitkäsoitolle. Tulevan albumin nimi on Valkama.

– Ajoitus on sattuman kauppaa, sillä tuleva levy ei sinänsä juhlista Tenhin ensimmäistä kahtakymmentäviittä vuotta, kertoo laulaja ja multi-instrumentalisti Tyko Saarikko.

– Jossakin vaiheessa tarkoituk sena on julkaista pöytälaatikkoon jääneistä biiseistä koostuva uusi Folk Aesthetic -kokoelmalevy. Ehkä tämän voisi ajoittaa siihen, kun bändi täyttää kolmekymmentä vuotta!

Mitä Saivon ilmestymisen jälkeen on tapahtunut?

– Materiaalia on valmisteltu aktiivisesti koko ajan, ilman sen kummempia deadlineja. Musiikin tekeminen on meille sellainen polku, että sen varrelta tulee käännettyä melkein jokainen kivi. Onneksi Tenhin materiaali on sen verran aikaan kuulumatonta, ettei julkaisun ajankohdalla ole periaatteessa mitään väliä, sanoo Saarikko.

– Osa viime vuosina syntyneestä materiaalista julkaistaan uudella levyllä, ja jotkut muut ideat saattavat tulla ulos jossain muodossa myöhemmin.

Miten kuvailisit tulevaa albumia?

– Tyylillisesti Valkama ei tule ”maalailemaan maisemia” ihan niin paljon vaan sävellykset ovat enemmän niin sanotusti klassisia biisejä. Toki sieltä löytyy yhdeksän minuutin mittaisia pensselinvetojakin, mutta yleistunnelma on silti askeleen lähempänä kuulijaa verrattuna edelliseen levyyn. Saivo oli toki tarkoituksella sisäänpäin kääntynein kokonaisuutemme, kertoo Saarikko.

– Edelliseen liittyen: vaikka päätimmekin toteuttaa Valkaman pääosin perinteisempää ”rummut, basso ja kitara” -lähestymistapaa hyväksi käyttäen, mukana on myös domran ja balalaikan kaltaisia erikoisempia soittimia.

– Yleisesti ottaen pidämme instrumenteista, jotka soidessaan kertovat ”tarinaa”. Uusin hankintamme on 13-äänikertaiset kirkkourut, ja niitä tullaan kuulemaan joskus tulevaisuudessa!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/21.