Indielafkojen maailmanlaajuinen raportti sen paljastaa – Suomen levymyynti on vahvasti suurten toimijoiden käsissä

Major-yhtiöiden levymyynnin tuottama liikevaihto on yli viisinkertainen itsenäisiin merkkeihin verrattuna.
4.6.2016 10:54

Billboard kertoo indie-levy-yhtiöiden yhteenliittymä Worldwide Independent Networkin (WIN) julkaisseen oman indiekeskeisen raporttinsa vastapainona vuotuiselle, International Federation of the Phonographic Industryn (IFPI) kokoamalle, suurten levy-yhtiöiden hallitsemalle ”Recording Industry in Numbers” -selonteolle. Etelä-Ranskassa, Midem-messuilla julkaistu Worldwide Independent Market Report -nimellä kulkeva reportaasi on ensimmäinen laatuaan ja se on koostettu WIN:in jäsenlevymerkkien sille toimittamista tiedoista.

Raportti paljastaa mielenkiintoisia lukuja independent-skenen suuruudesta ja globaaleista rahavirroista. Esimerkiksi indielafkojen maailmanlaajuinen liikevaihto on 5.6 miljardia dollaria, josta miltei puolet tulee digitaaliselta puolelta. Vastaavasti IFPI:n vuotuisessa reportaasissa levybisneksen suuruudeksi ilmoitetaan 15 miljardia dollaria, jonka suhde on 6.7—5.8 miljardia digitaalisen myynnin hyväksi. Näiden lukujen valossa itsenäiset toimijat omaavat siis 37.6 prosentin osuuden globaaleista levymarkkinoista, mutta erot ovat maittain hyvinkin suuria. Ääripäinä raportissa mainitaan Etelä-Korea, joss itsenäisten merkkien osuus huitelee 88 prosentissa paikallisista markkinoista, sekä Suomi, joka on tämän vastakohta kuudellatoista prosentillaan.

Selvityksen mukaan Suomen levymyynnin kokonaisliikevaihto on 66 miljoonaa dollaria, josta 56 on major-yhtiöiden tuottamaa rahavirtaa, indielafkojen osuuden jäädessä 10 miljoonaan. Eron suuruus näyttäytyy kaikessa karuudessaan erityisen hyvin fyysisten äänitteiden myynnissä, jossa suuret levy-yhtiöt pyörittävät 13 miljoonan liikevaihtoa indieyhtiöiden kahta vastaan. Mielenkiintoisesti ja hämmentävästikin luvut kertovat itsenäisten jäävän latauksissa nollille, majorien myydessä sielläkin musiikkia 2 miljoonan dollarin edestä.

Media- ja teknologiatutkimukseen erikoistuneen MIDiA Researchin koostama Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Kyllähän nämä ovat hyvin mielenkiintoisia lukuja, kerta kaikkiaan.

Lisää luettavaa