Iranilaisyhtye tuomittiin kotimaassaan vankeuteen ja ruoskittavaksi heavy metalin soittamisesta

Kaksi iranilaisen Confess-yhtyeen jäsentä, Nikan ”Siyanor” Khosravi ja Arash ”Chemical” Ilkhani, pidätettiin vuonna 2015 jumalanpilkasta sekä muista uskonnon- ja hallinnonvastaisista viesteistä, joita heidän väitettiin levittävän musiikkinsa välityksellä.

Nyt heidät on tuomittu yhteensä 14 vuodeksi vankeuteen ja saamaan 74 raipaniskua metallimusiikkinsa soittamisesta. Khosravin osuus tuomiosta on 12 ja puoli vuotta vankeutta sekä kaikki 74 raipaniskua, Ilkhanin tuomion muututtua alkuperäisestä kuudesta kahteen vuoteen vankeutta.

Loudwire on saanut oikeuden asiakirjat käsiinsä, ja niistä selviävät yhtyeen saamat syytteet, joihin lukeutuvat muun muassa ”islamin pyhyyden loukkaaminen”, julkisen mielipiteen vääristäminen hallinonvastaisia sanoituksia ja muutoin loukkaavaa sisältöä sisältävän musiikin välityksellä” sekä ”ylimmän johtajan ja presidentin loukkaaminen”.

Yhtye maksoi 30 000 dollarin takuut ja heidät vapautettiin vuonna 2017 odottamaan tuomiotaan. Khosravin mukaan kaksikon onnistui välttyä teloitukselta vain laista löytyneen porsaanreiän avulla.

”Jos loukkaat profeettaa, sinut teloitetaan, sillä hän ei kuolleena kykene puolustamaan itseään. Jos kuitenkin loukkaat Jumalaa ja kyseenalaistat Hänen olemassaolonsa, Hän voi antaa sinulle anteeksi”, Khosravi sanoo. ”Sen takia meitä ei teloitettu.”

Yhtye pakeni Iranista Turkkiin ja miehet elävät nyt Norjassa, josta he ovat saaneet turvapaikan. Kaksikko jatkaa myös musiikin tekemistä. Confess on juuri julkaissut iranilaisen vankilan mukaan nimetyn Evin-kappaleen. Biisi löytyy orkesterin tulevalta Revenge at All Costs -albumilta.