James Hetfield avautuu Metallican kiertueita edeltävistä painajaisista ja ahdistuksesta – ”Olemme vanhoja, emme voi enää tehdä tätä”

2.6.2024 20:35

Metallica-keulakuva James Hetfield saattaa näyttäytyä lavalla massoja mielensä mukaan hallitsevana rockjumalana, mutta jossain siellä tummanpuhuvien nahkaliivien sisällä asustaa kuitenkin ihan tavallinen ihminen omine epävarmuuksineen. Laulaja-kitaristi kertoo The Metallica Reportin haastattelussa painivansa itseluottamusongelmien kanssa aina ennen uusia kiertueita.

”Alan epäillä itseäni”, Hetfield sanoo. ”Olemme vanhoja, emme voi enää tehdä tätä. Kaikkea tuollaista paskaa, mitä kaikki hokevat itselleen ennen kuin tekevät jotain itselleen tärkeää.”

Huolet tulevat myös muusikon uniin.

”Näen painajaisia, kuinka olen ainoa, joka välittää siitä mitä olemme tekemässä. ’Missä kaikki ovat?’ Ilmaannun keikalle, kaikki vain pelleilevät, tai backstagella on parisataa ihmistä ja mietin missä kamani ja settilista ovat”, Hetfield kuvailee. ”Mitä biisejä soitamme? Ja sitten on kaikkea tyypillistä, kuten että kitaran kaula on kumia ja siinä on vain pari kieltä. ’Missä roudarini on?’ Kitaran piuha ei riitä mikkitelineelle asti. Kaikkea tuollaista hölmöä. Sen vain täytyy tapahtua enkä pillastu siitä. Sitä voi vain treenata ja kaikki alkaa palata mieleen melko nopeasti.”

”Se on osa kiertokulkua”, Hetfield lisää. ”Ahdistus kasaantuu, eikä sitä saa päästää ottamaan yliotetta, sillä täytyy löytää tasapaino ahdistuksen ja uskon välillä. Sitten kun lopulta nousee lavalle, kaikki meneekin hyvin.”

Valtava lavarakennelma herätti erityistä huolta laulaja-kitaristille ennen seuraavaksi Helsingissä pistäytyvän M72-kiertueen alkua.

”M72-kiertueen alussa ahdistus huiteli maksimilukemissa”, Hetfield sanoo. ”Miten aiomme täyttää tämän lavan? Ja sitten egoni tietysti kuiskii, että ’no, muiden jätkien ei tarvitse laulaa. Heidän ei täydy kiirehtiä tuonne, tai tehdä kaikkea tätä. Kukaan ei ymmärrä minun huoliani…'”

”Mutta heti kun jaan ne muiden kanssa, he ovat tyyliin ’minä hoidan tämän, ja minä tuon.’ ’Okei. Haluankin omia juttujani takaisin.’ Tiedämme mitä odottaa. Tiedämme missä kunnossa meidän pitää olla. Ja nyt voimme pitää vain hauskaa. Olemme ajaneet lavan sisään ja se on toiminut fantastisesti. Meidän täytyy vain palata sorvin ääreen ja tehdä sitä minkä parhaiten osaamme”, Hetfield päättää.

Lisää luettavaa