Jan Stenfors alias Nasty Suicide julkaisee uutta musiikkia – syöpäkamppailu varjostaa perhelevyn syntyä

1.2.2022 11:23

Nasty Suicidena rockpiireissä alun perin tunnetun Jan Stenforsin ystäville on tarjolla hyviä ja huonoja uutisia. Iloisena asiaa kerrottakoon, että Stenfors valmistautuu palaamaan julkaisukantaan uuden levyn ja yhtyeen myötä. Ikävää nykytilanteessa on puolestaan se, että muusikko kamppailee eturauhassyöpää vastaan.

Stenfors kertoi kuulumisiaan Marko Syrjälän toimittamassa haastattelussa Imperiumi-sivustolla. Haastattelun osia julkaistaan nyt Soundissa alkuperäisen tekijän sekä Imperiumin ylläpitäjien luvalla.

Stenforsin edellisestä sooloalbumista on ehtinyt kulua jo lähes 30 vuotta. Vinegar Blood -levy julkaistiin vuonna 1996, ja ilahduttavasti albumista julkaistiin muutama vuosi sitten uusi vinyylipainos. Nyt kitaristi on kasannut perhepiiristä ympärilleen uuden kokoonpanon, ja teeman mukaisesti tulevan levyn nimi on The Family Album. Julkaisijana toimii Rolling Records, ja kauppoihin tuotos tulee alkukesästä.

18. helmikuuta julkaistaan albumin ensimmäinen single nimeltään Then It’s Gone, jonka perusteella Stenforsin sävellyskynä on aivan hyvässä terässä. Balladinomainen ja tunnelmallinen kappale on levy-yhtiön mukaan oodi Suomen yöttömälle yölle, mutta rivien välistä voi löytää yhtymäkohtia myös Stenforsin henkilökohtaiseen tilanteeseen syöpäsairauden varjossa.

”Mulla diagnosoitiin viime keväänä eturauhassyöpä. Mä en karsasta sitä asiaa, koska ensinnäkin se ei se mun mielestä ole aiheena mikään sellainen, mitä mun pitäisi peitellä. Ja sitten toiseksi tää on sellainen sairaus, että se on levinnyt osittain, tai siis se on jo levinnyt tauti”, Stenfors kertoo Imperiumin haastattelussa.

”Se on semmoinen, että parhaimmillaankin siitä tulee krooninen tauti, mitä hoidetaan aina silloin tällöin hamaan tappiin saakka. Ja se on varmaan ihan hyvä asia. Jos sanoo julkisuudessa jotain asioita, niin se selittää tiettyjä asioita. Jos mies on vähän huonommassa hapessa välillä, niin voi olla parempi, että ihmiset tietävät, miksi mies on heikommassa hapessa.”

Stenforsin mukaan sairaus on ”levinnyt, muttei mitenkään megalevinnyt”. Luustoon asti etäpesäkkeet ovat joka tapauksessa ehtineet, mikä tarkoittaa, ettei sairaudesta pääse eroon.

”Oligo-metastaattinen tila kuvaa sitä, että sulla ei ole kovin montaa niitä etäpesäkkeitä, mutta niitä on. Jos puhuttaisiin metastaattisesta tilasta, se tarkoittaisi sitä, että se olisi levinnyt vähän laajemmin. Mutta mulla se on siis tällainen parin luustometastaasin verran levinnyt eturauhassyöpä, ja sitä hoidetaan”, Stenfors kertoo.

”Mä oon nyt saanut hormonihoidon, eli se on tämmönen androgeeni deprivaatio, joka lopettaa tietyn hormonituotannon. Se hoito jatkuu yhä, koska tää eturauhassyöpä tykkää niistä hormoneista. Ja sitten mä sain siihen kuuden syklin sytostaattihoidon, ja nyt siitä toipuneena mulla aloitetaan seuraavaksi sädehoidot. Ja sitten, tää koko paketti yhdessä, sen kaiken jälkeen on toiveena, että tilanne saataisiin mahdollisimman hyvin kuriin. Sen näkee sitten keväämmällä, miten hoidot on purreet.”

Stenforsin syöpäkamppailu alkoi synkissä tunnelmissa, sillä kitaristin mukaan jokaisella lääkärikäynnillä tuli uusia huonoja uutisia. Viime aikoina on hoitopuolella tullut onneksi menestystäkin.

”Kyllä se parempaan päin on mennyt. Se alkuhan oli semmoinen, että joka kerta kun [lääkärin kanssa] seuraava steppi katottiin, seuraavat kuvat tai näytteet tai jotain tämmöistä, niin sitä ajatteli, että ehkä sieltä nyt tulee joitain hyviä uutisia, mutta ei vittu. Aina mentiin pahimman mahdollisen mukaan”, Stenfors kertoo.

Kaikkea hyvää Nasselle, uutta levyä odotellessa! Toivotaan todella, että päivien pidentyessä myös terveysvaivoihin tulisi samaa tahtia huojennusta. Käy lukemassa koko Stenforsin haastattelu Imperiumista, miehellä riittää runsaasti muutakin kerrottavaa menneistä ja nykyisistä projekteista.

Kuva: Marko Syrjälä

Lisää luettavaa