Jazz-löytöjä ullakolta – Tältä kuulostavat Heikki Sarmannon 40 vuotta unohduksissa olleet Helsinki Tapesit

Pitkän ja monipuolisen uran tehnyt säveltäjä ja pianisti Heikki Sarmanto palaa uudella julkaisusarjallaan uransa alkuvaiheisiin. Heikki Sarmanto Serious Music Ensemble oli yhdistelmä nuoria kotimaisia ja yhdysvaltalaisia muusikoita, ja se äänitti kolme albumillista musiikkia vuosina 1971 ja 1972 Helsingin N-Clubilla. Natsana tunnetulla klubilla äänitetty materiaali jäi kuitenkin unohduksiin, kunnes Sarmanto löysi nauhat ullakoltaan. The Helsinki Tapes -kolmikko näkee siis päivänvalon yli neljäkymmentä vuotta äänittämisensä jälkeen.

Sarmanto opiskeli Bostonissa Berklee Collegessa jazz-stipendin turvin 1968 alkaen, ja nyt ilmestyvät äänitteet ovatkin näiden opintojen hedelmä.

Kitaristi Lance Gunderson saapuu myös Helsinkiin G Livelabiin soittamaan albumien julkaisukeikalle. 23.11 järjestettävällä keikalla on näin lähes alkuperäinen Serious Music Ensemble -kokoonpano: Heikki Sarmanto koskettimissa, Pekka Sarmanto bassossa, Juhani Aaltonen puhaltimissa, Gunderson kitarassa, Maija Hapuoja laulaa ja edesmennyttä Greig Herndonia paikkaa rummuissa Thomas Törnroos.

Kuuntele alta Svart Recordsin julkaiseman kokonaisuuden ensimmäinen osa, joka on kiistatta arvokas osa kotimaisen jazzin historiaa: