Joe Strummerin harjoitusmetodit maratonia varten: 10 tuoppia olutta kisaa edeltävänä iltana

11.1.2019 09:48

Maratonista on tullut monille eräänlainen näytön paikka: mahdollisuus todistaa itselle, että kroppa taipuu koviinkin ponnistuksiin, kun harjoittelee riittävästi ja yrittää tosissaan. 42 kilometrin juoksu ei ole leikin asia, ja urakan jälkeen kelpaa olla ylpeä suorituksestaan.

Tietysti joiltain maraton taittuu helpommin kuin toisilta, ja The Clash -suuruus Joe Strummerilla oli tapana väittää, että hän kuului tähän ihmisryhmään. Far Out Magazine kertaa Strummeriin liitetyn legendan, että hän juoksi noin vain ohimennen – ilman valmistautumista ja krapulassa – Pariisin maratonin 1980-luvun alussa. Sillä lailla!

Tarina juontuu Strummerin vuonna 1982 suorittamaan katoamistemppuun. Kun The Clashin lipunmyynti sakkasi Skotlannin-keikan alla, manageriporras ehdotti, että Strummer tekisi pienimuotoisen julkisuustempauksen ”katoamalla”. Strummer vei idean askeleen pitemmälle ja katosi ihan oikeasti – sen paremmin bändillä kuin levy-yhtiöllä ei ollut aavistustakaan siitä, mihin laulaja hävisi kuuden viikon ajaksi.

Myöhemmin haastattelussa Strummer kertoi kuluttaneensa tuon ajan Pariisissa tyttöystävänsä kanssa. Kuin ohimennen Strummer lisäsi juosseensa myös Pariisin maratonin, ja kun toimittaja kyseli hänen valmistautumisestaan, oli vastaus tyrmäävä:

”Juo kymmenen tuoppia olutta kisaa edeltävänä iltana, äläkä juokse askeltakaan etukäteen”, Strummer kertoi harjoitusmetodeistaan.

”Mutta muista laittaa tämän haastattelun yhteyteen varoitus, että ’älä yritä tätä kotona’. Tarkoitan, että tämä toimi minun ja Hunter S. Thompsonin kohdalla, mutta se ei kenties sopisi ihan kaikille. Voin vain kertoa, miten itse toimin.”

Tämä on tietysti aika paksu väite. Jokainen juoksemista harrastanut tietää, ettei maratonin mittainen urakka ole leikin asia, ja krapulassa pikkumatkankin juokseminen voi olla hirveä ponnistus.

Grantland.com-sivusto tutki Strummerin tarinan taustoja jo vuonna 2013. Tarinan tekee epäilyttäväksi muun muassa se, ettei Pariisin maratonin osanottajaluettelosta löydy Strummerin nimeä.

Toisaalta tarinan todenmukaisuutta puoltaa useampikin seikka: 1) Strummer oli kova juoksija ja todistetusti osallistui Lontoon maratonille vuonna 1983 sekä kenties myös vuonna 1981, 2) viimeksi mainitulle Lontoon maratonille Strummer ei osallistunut virallisesti, joten hän saattoi toimia samoin Pariisin kohdalla ja 3) paikalla ollut valokuvaaja vannoo Strummerin todella huhkineen Pariisissa kuvailemallaan tavalla.

Komea legenda joka tapauksessa! Ja älkää todellakaan kokeilko tätä kotona, hyvät lukijat – vähemmästäkin on ihmisiä sydänkohtaukseen kuollut.

Lisää luettavaa