John Fogerty sai enemmistöoikeuden CCR:n katalogiin vuosikymmenten väännön jälkeen – ”Olen edelleen vähän shokissa”

12.1.2023 22:29

Siinä missä aikalaisensa Bruce Springsteen, Bob Dylan ja Neil Young ovat viime aikoina myyneet kappalekatalogiensa oikeuksia huimilla summilla, John Fogerty on tehnyt juuri päinvastoin. Muusikkosuuruus on nimittäin Billboardin tietojen mukaan ostanut itselleen enemmistöosuuden Creedence Clearwater Revivalin katalogista.

Kyseessä on varsin merkittävä käänne yli neljä vuosikymmentä jatkuneessa väännössä. Fogerty luovutti oikeudet alunperin Saul Zaentzin johtamalle Fantasy Recordsille vuonna 1980 päästäkseen irti vuonna 1968 solmimastaan sopimuksesta. Concord osti Fantasy Recordsin vuonna 2004 ja luovutti hyväntahdoneleenä materiaalin käytöstä Fogertylle kuuluvat rojaltit.

Fogerty olisi saanut kappaleiden oikeudet itselleen Yhdysvalloissa niiden saavutettua 56 vuoden iän, mutta nyt tehdyllä kaupalla mies hankki itselleen materiaalin maailmanlaajuiset oikeudet. Kauppasummaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Katalogi sisältää sellaisia ikivihreitä kuin Proud Mary, Down on the Corner, Fortunate Son, Bad Moon Rising, Up Around the Bend ja Green River.

Fogerty olisi mieluusti halunnut itselleen katalogin täydet oikeudet.

”Se ei ole minulle sataprosenttinen voitto, mutta ehdottomasti parempi kuin entinen [tilanne]”, Fogerty kommentoi. ”Olen edelleen vähän shokissa. En ole antanut aivojeni vielä kunnolla tajuta asiaa.”

”Olen [näiden kappaleiden] isä. Minä loin ne”, Fogerty lisää. ”Niitä ei olisi koskaan pitänyt ottaa pois. Ja se kaappaus jätti minuun valtavan tyhjiön.”

Lisää luettavaa