Amerikkalaismuusikko päätyi penkomaan suomalaisia sukujuuriaan ja löysi jotain yllättävää

"Olin ensimmäinen sukuni edustaja Suomen maaperällä sitten vuoden 1879, jolloin T-Bone Slimin vanhemmat muuttivat Amerikkaan Kälviältä", kertoo John Westmoreland. Ensinäytössä Harvest Land -musiikkivideo.
10.6.2022 15:47

Tässäpä kiinnostava tarina ja vaikuttavaa musiikkia. Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä John Westmoreland asustelee tällä hetkellä Suomessa tutkimassa juuriaan ja erityisesti T-Bone Slim -nimellä tunnettua kaukaista sukulaistaan. T-Bone Slim (1882–1942) oli amerikansuomalainen kulkuri, runoilija, aktivisti ja lauluntekijä oikealta nimeltään Matti Valentin Huhta, jonka vanhemmat olivat lähtöisin Kälviältä. Häntä pidetään vaikutusvaltaisena hahmona aikansa työväenyhdistystoiminnassa.

Mystisen miehen tarinaan saatiin lisävalotusta kun John Westmoreland löysi äitinsä ullakolta T-Bone Slimin kirjallista jäämistöä, joka piti sisällään muun muassa ensimmäiset tunnetut valokuvat T-Bonesta ja runsaasti julkaisemattomia tekstejä. Westmoreland päätti herättää sukulaisensa perinnön henkiin ja levytti albumin T-Bone Slimin biiseistä. Yläpuolella soi Soundin ensinäytössä komean Harvest Land -ensisinglen video.

— Olin vain hämärästi tietoinen tällaisesta ”Matt-sedästä” sukupuussamme – siis iso-isoäitini Sofien isoveljestä — mutta hänestä ei koskaan sanottu mitään, John Westmoreland kertoo Soundille.

– Miksi hiljaisuus? Kuka tietää, perheessäni näyttää vallinneen eräänlainen ”älä kysy, älä kerro” -politiikka. Nuoremmat sukupolvet eivät kysyneet, ja vanhempi sukupolvi ei kertonut. Ehkä sillä oli jotain tekemistä suuren laman vaikeiden aikojen ja köyhyyden kanssa, joista kukaan ei halunnut puhua, tai ehkä T-Bone Slimin radikaalit näkemykset olivat liikaa ja oli jotenkin vaarallisia olla yhteydessä niihin.

Westmoreland kertoo, että T-Bone Slim vastusti jyrkästi sotaa ja kannatti kapitalistisen järjestelmän korvaamista suoralla demokratialla.

John Westmoreland.

John Westmoreland alkoi kiinnostua juuriensa selvittämisestä tehdessään debyyttialbumiaan Cast Fire (2019). Levyn teemana on kunnioitus menneitä polvia kohtaan.

— Vietin silloin paljon aikaa omien juurieni jäljittämiseen ja yritin tutustua sukupuuni eri osiin. Eräänä päivänä äitini ehdotti, että ottaisin selvää, mitä voisin saada selville hänen isoäitinsä, Sofie Huhdan perheestä. Hän toi minulle väestönlaskentaraportin vuodelta 1900, jolloin isoisoäitini Sofie oli lapsi, ja aloin googlailla raportissa mainittuja nimiä nähdäkseni mitä löytäisin. Kun naputin ruudulle nimen Matti Huhta, hakutuloksiin ilmestyi wikipedia-artikkeli miehestä nimeltä T-Bone Slim. Olin shokissa! Olin aivan järkyttynyt, etten ollut koskaan aiemmin kuullut tästä hämmästyttävästä hahmosta suvussani yhtikäs mitään!

Westmoreland varmistui, että kyseessä oli todellakin sama Matti Huhta löydettyään äitinsä ullakolta kirjeen, joka oli allekirjoitettu ”Matt, 134 Broad St., NYC. PS. Tunnetaan täälläpäin paremmin nimellä T-Bone Slim.”

T-Bone Slim

— Lopulta matkustin Suomeen vuonna 2018 ja olin ensimmäinen sukuni edustaja Suomen maaperällä sitten vuoden 1879, jolloin T-Bone Slimin vanhemmat muuttivat Amerikkaan Kälviältä. Tätä ennen olin löytänyt netistä muutamia arvokkaita kontakteja. Kävi ilmi, että kirjailija Ville-Juhani Sutinen oli kirjoittanut kirjan T-Bonesta. Lisäksi räppäri Paleface oli äänittänyt levyllisen IWW-järjestön (Industrial Workers Of The World) lauluja ja oli vielä kaiken lisäksi parhaillaan suomentamassa T-Bonen tunnetuinta kappaletta ”Popular Wobbly!”

Westmoreland tutustui Palefaceen ja soitti ensimmäisen Suomen-keikkansakin hänen kanssaan.

– Keikan kohokohdassa Pale laittoi koko yleisön huutamaan kuorossa: ”Tervetuloa kotiin, John!”

Resurrection-albumin tekemiseen Westmoreland sai Koneen säätiön stipendin. Tämä artikkelin alussa ensinäyttönsä saavan Harvest Land -musiikkivideon on ohjannut Cristal Alakoski.

— Musiikkivideo sijoittuu 1870-luvun Pohjanmaalle. Se rinnastaa suomalaisten torppareiden elämän realiteetit tuohon aikaan, amerikkalaisten osakasviljelijäperheiden elämään 1920- ja 1930-luvuilla. Molemmissa tilanteissa olosuhteet olivat epätoivoiset ja se sai myös T-Bonen vanhemmat jättämään kotimaansa ja etsimään parempaa elämää Amerikassa.

John Westmoreland on keikalla torstaina 16.6. Tampereen Secret Sauceityssä.

Lisää luettavaa