”Jos edellinen levy oli meidän Reign in Blood, uusi on sitten South of Heaven” – pikahaastattelussa Spiritus Mortis

29.8.2022 14:34

Suomen vanhin doom metal -yhtye – ja epäilemättä eräs vanhimmista edelleen toimivista metallibändeistä – Spiritus Mortis julkaisee uuden The Great Seal -järkäleensä 16. syyskuuta. Odotettu teos seuraa vuonna 2016 ilmestynyttä The Year Is One -levyä.

The Great Seal esittelee myös yhtyeen uuden kokoonpanon, sillä Maijalan veljesten (basisti Teemu ja kitaristi Jussi) sekä Kari Lavilan (kitara) rinnalla seisovat nykyään Kimmo Perämäki (laulu) ja Markus Kuula (rummut).

– Kokoonpanon suhteen tilanne on aikaisempaa parempi siinä mielessä, että me kaikki asumme lähellä toisiamme. Treenejä on siis helpompi järjestää. Kun Sami (Hynninen, laulu) oli bändissä vuosina 2009–2017, treenasimme kaksi kertaa, kertoo Teemu.

Miten uusi albumi vertautuu edelliseen julkaisuun?

– Nyt ajatuksena oli ehkä tehdä hieman rokimpi levy. Lähinnä sen vuoksi, että The Year Is One oli parasta doomia, mitä meistä lähtee, eikä huonomman kopion tekeminen kiinnostanut. Sanoisin myös, että mikäli The Year Is One on meidän Reign in Blood, uusi tulokas on sitten South of Heaven, kuvailee Teemu.

The Great Seal lienee myös groovaavampi, melodisempi ja progempi. Kyseessä on sopivan mukava linjanmuutos. Jos olisi pyritty tekemään uusi The Year Is One – siis The Year Is Two, Return – niin sehän olisi ollut yhtä haastavaa kuin ajaa minun vanhalla Sitikalla ja yrittää löytää 180 kilometrin tuntivauhdissa vielä uusia vaihteita, lisää Jussi.

Spiritus Mortis on perustettu vuonna 1987, joten mittarissa vilkkuu nyt lukema 35. Mutta
kai yhtye ainakin vielä viisitoista vuotta jatkaa?

– Toivon mukaan päästään joskus juhlimaan viisikymppisiä! Onneksi tämä genre on sellainen, että harmaa parta ja tukka tuovat vain lisää katu-uskottavuutta, nauraa Teemu.

– Mikäpä pahan tappaisi? Jos me päästään juhlimaan viittä vuosikymmentä, niin eihän yhtyeen vanhimmatkaan jäsenet ole silloin edes seitsemänkymppisiä. Juhlistuksia odotellessa! Jussi päättää.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 7/22.

Lisää luettavaa