Josh Homme olisi valmis Kyussin reunion-keikalle – ”Se on käynyt mielessäni monesti…”

Josh Homme.
AOP

Hommen mielestä Kyussin tarinalle pitäisi antaa ansaitsemansa loppu.

Stoner rock -legenda Kyuss hajosi vuonna 1995 ja sen jälkeen vanhat jäsenet ovat kitaristi Josh Hommea lukuun ottamatta kierrelleet ja keikkailleet yhdessä eri nimillä. Riidoiltakaan ei olla vältytty ja basisti Scott Reederin tukema Homme haastoikin laulaja John Garcian sekä rumpali Brant Bjorkin oikeuteen vuonna 2012 ja kielsi heiltä oikeuden käyttää Kyuss Lives! -nimeä levyillä ja muilla julkaisuilla. Kyuss Lives! vaihtoikin lopulta nimensä Vista Chinoksi.

Homme keskusteli hänen ja bänditoveriensa välisistä riidoista Kyuss World Radion tuoreessa haastattelussa. Hänen näkemyksensä mukaan Bjork ja Garcia yrittivät varastaa ja omia Kyussin itselleen ja hän joutui turvautumaan oikeusistuimen apuun varmistaakseen, että bändin nimeä ja perintöä kunnioitetaan.

”En vaadi muuta kuin toisten kunnioitusta ja sitä, että asioista keskustellaan. ’Hei, haluaisimme tehdä näin, puhutaan asiasta’. Kun Scott Reeder kertoi, että he haluavat julkaista levyn, sanoin, että okei, keskustellaan siitä ja pohditaan, miten voitte jatkaa kunniakkaasti, jotta kukaan ei tallo perintöämme ja kaikki tietävät, missä mennään”, Homme kertoo.

”Mutta minun ja Scottin tietämättä he olivat jo laittaneet tuotemerkkihakemuksen vetämään ja yrittivät varastaa nimen. Siellä minä istuin ja juttelin jätkien kanssa hyväuskoisesti, kun samaan aikaan jossain toisaalla he yrittävät saada Kyussin nimen pois meiltä. Se tarkoitti sitä, ettei heihin voinut enää luottaa. Sen sijaan, että he olisivat puhuneet asiasta suoraan, he puukottivat selkään. Minulle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin haastaa heidät, koska heidän kanssaan ei voinut keskustella. Eivät he olisi tarvinneet minun siunaustani [esittääkseen Kyussin musiikkia keikoilla], mutta annoin sen heille – haluan, että heillä menee hyvin. Ja he soittivat Kyussia sukupolvelle, joka ei ollut välttämättä koskaan sitä vielä kuullut. En näe siinä mitään väärään. Mutta oli likaista peliä yrittää viedä nimeä pois noin viekkaasti.”

”Suurin ongelma tässä on se, että näissä oikeusjutuissa kaikki häviävät ja kaikki näyttävät pahoilta. Ihmiset, jotka ennen rakastivat Kyussia, ajattelevat nyt, että haistakaa jätkät vittu. Se perintö on niin hauras. Ei bändin tarinaa lopeteta haasteeseen. Ne ovat traagisia ja kamalia tapauksia. Lopulta he tietenkin hävisivät, mutta vahinko oli jo tapahtunut.”

Vaikka jäsenten välit ovatkin tulehtuneet, on Homme vastoin yleistä luuloa valmis keikkailemaan yhdessä Kyussin alkuperäiskokoonpanon kanssa. Homme sanoo olevansa valmis yhteistyöhön, koska hänestä on ikävää, että bändin perintö on tahriutunut riitelyn vuoksi.

”Minun filosofiani on aina ollut, ettei reunionia tai jatko-osaa saa koskaan tehdä. Tärkeintä ei ole se, mitä on ollut, vaan se, mitä on nyt. Se perintö, johon kuuluu olla kokonaisen skenen keskiössä, on todella hauras – se on kuin jääveistos, enkä minä halua olla puhallin, joka sitä sulattaa”, Homme veistelee.

”Mutta ollakseni ihan rehellinen, on ollut hetkiä, jolloin olen miettinyt, ettei tämä voi päättyä näin. Ainoa oikea tapa lopettaa juttu nyt olisi soittaa yhdessä. Koska [Bjork ja Garcia] tavallaan vääristivät lopetuksen ja katkaisivat tältä kauniilta lohikäärmeveistokselta siiven, ainoa tapa saada se siipi paikoilleen olisi soittaa kimpassa.”

”Se on käynyt mielessäni monesti varsinkin viimeisen parin vuoden aikana, että meidän pitäisi tehdä jotain spesiaalia ja hyvittää se virhe, jonka Brant ja valitettavasti myös John tekivät. Voisimme soittaa vaikka hyväntekeväisyyskeikan ja antaa rahat pois. Soittaa faneille pienestä summasta ja katetaan vain kulut. Meidän pitäisi keksiä tapa, jolla saadaan piste bändin tarinalle.”