Käärijä sai tunnustusta: Cha Cha Cha palkittiin vuoden vientitekona ja nimettiin saman tien vuoden biisiksi

1.9.2023 16:30

Suomen Musiikkikustantajien 10-vuotisjuhlagaala palkitsi alan parhaimmistoa Helsingin Valkoisessa Salissa perjantaina 1. syyskuuta. Palkintoja jaettiin yhteensä kuudessa eri kategoriassa, jotka olivat Vuoden biisi, Vuoden kevyen musiikin tekijä, Vuoden genrevapaa kategoria, Vuoden vientiteko, Vuoden taidemusiikin säveltäjä suurimuotoisissa ja pienimuotoisissa teoksissa sekä Vuoden läpimurto. Näiden lisäksi ojennettiin Nuoren tekijän stipendi, Vuoden raportoija -palkinto ja Kunniapalkinto.

Vuoden vientiteko -pysti myönnettiin Käärijälle. Artisti palkittiin ennennäkemättömästä kansainvälisestä menestyksestä kuluneena vuonna. Tämän lisäksi Cha Cha Cha nappasi voiton Vuoden Biisi -kategoriassa. Meriitit ovat kunnioitettavat: Cha Cha Cha on ollut Spotifyn ykkönen kuudessa eri maassa, mennyt viiden kärkeen 18 eri maassa ja Top 50 -listalle 28 eri maassa. Kappale teki historiaa myös lyömällä Suomen päiväkohtaisen striimiennätyksen Spotifyssa yli 469 600 striimillä. Biisillä on tällä hetkellä yli 100 miljoonaa maailmanlaajuista striimiä Spotifyssa, 140 miljoonaa Youtubessa ja 928 miljoonaa Tiktokissa. Melkoista menoa!

”Kappale on tehnyt suomalaisen musiikin historiaa maailmanlaajuisesti ollen eniten striimattu suomenkielinen kappale. Käärijä-ilmiö on yksi vuoden 2023 isoimmista ilmiöistä Suomessa, ja kaiken keskiössä on Cha Cha Cha -biisi, joka sellaisenaan on oivaltava, hauska ja aikaa kestävä kappale”, raati perustelee.

Vuoden läpimurto- ja Vuoden kevyen musiikin tekijä -palkinnoilla palkittiin Kuumaa-yhtyeestä tuttu laulaja-lauluntekijä Johannes Brotherus. Vuoden genrevapaa -kategoriassa voiton vei Kaiken takana on Bämä -liike kustantajanaan Elements Music. Liikkeen takana on 11 naisartistia, joiden yhteistyön tuloksena syntyi Kaiken takana on Bämä -kappale. Kappaleen kaikki tulot ohjataan Särö-organisaatiolle, joka tarjoaa tytöille ja naisille sekä trans- ja muunsukupuolisille ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa itseään musiikin keinoin.

Vuoden taidemusiikin säveltäjä -kategoriassa suurimuotoisten teosten osalta palkittiin Outi Tarkiainen teoksesta Milky Ways – Concerto for English Horn and Orchestra. Pienimuotoisten teosten osalta voiton vei Tiina Myllärinen teoksesta (Bad) Dreams Come True jousikvartetille (2022).

Vuoden raportoija –palkinto ojennettiin Antti Ahopelto & Etiketti -yhtyeelle. Tunnustus myönnetään ansiokkaasta toiminnasta elävän musiikin saralla. Palkinnon saaja on esimerkillisesti huolehtinut esitetyn musiikin raportoinnista Teostolle ja varmistanut työllään, että Teosto voi kohdentaa tilitykset oikein kappaleiden oikeudenomistajille.

Nuoren tekijän stipendi ojennettiin tuottaja ja lauluntekijä Wille Mannilalle. Hänet kiinnitettiin HMC Publishingille vain 18-vuotiaana. Mannilan biisejä ovat esittäneet muun muassa Antti Tuisku, Isac Elliot, Ahti, Costi, Överi, Davi ja Lewi & Tippa. Vuoden Kunniapalkinnolla palkittiin puolestaan laulaja-lauluntekijä ja tuottaja Teemu Brunila.

Ehdokkaat valitsivat yhdistyksen jäsenet, ja voittajista päättivät kutsuraadit. Poikkeuksena olivat Nuoren tekijän stipendi, Kunniapalkinto sekä Vuoden vientiteko- ja Vuoden läpimurto -palkinnot, joista päätti yhdistyksen hallitus. Suomen Musiikkikustantajien palkintojen tavoitteena on nostaa esiin yksittäisiä kustannettuja teoksia ja tekijöitä sekä edistää musiikkikustantamisen tunnettuutta ja arvostusta.

Lisää luettavaa