”Kaupallinen”, ”mitäänsanomaton”, ”popkoneiston hyväksikäyttämä” – Soundgarden-kitaristin muistot läpimurtolevystä eivät ole pelkkää kultaa

Soundgarden nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1991 julkaistulla Badmotorfinger-albumillaan, joka yhdessä samoihin aikoihin julkaistujen Pearl Jamin Tenin, Alice In Chainsin Dirtin ja Nirvanan Nevermindin kanssa nostatti valtavan grungehyökyaallon.

Badmotorfingerin 25-vuotisjuhlajulkaisua koonnut Soundgarden-kitaristi Kim Thayil kertoo Rolling Stone -lehden haastattelussa harmistuneensa ”popkoneiston tavasta hyväksikäyttää heidän skeneään” ja lypsää niin sanottua Seattle-soundia viimeiseen pisaraan. Thayil oli pitkään tyytymätön bändinsä läpimurtolevyyn, josta kitaristi muistaa päällimmäisenä kaupallisen puolen.

– Minulle tulee aina mieleen, miten kuvasimme kaksi videota Outshined-kappaleeseen. Minulle syntyi mielikuva, että kappale oli kaupallinen ja mitäänsanomaton – ja miten se oli MTV:n tehosoitossa. Levyssä ei sinänsä ollut varsinaisesti vikaa, mutta yhdistän sen aina MTV:hen, kaupalliseen radioon ja sitä kautta huomioon ja siitä johtuvaan nöyristelyyn, Thayil muistelee.

Vasta hulppeaa juhlajulkaisua kootessaan Thayil kuunteli levyä uusin korvin – ja sanoo rakastuneensa siihen uudelleen.

– Katsoin levyn kappalelistaa ja tajusin, miten erilaisia ja vahvoja elementtejä ja tasoja levyllä onkaan. ”Hetkinen, Slaves And Bulldozers on täällä. Ja Jesus Christ Pose. Ei hitto ja Room A Thousand Years Wide!”

Superunknown (1994) ja Screaming Life (1990) olivat pitkään suosikkilevyni, mutta nyt Badmotorfinger ylitti jopa ne. Tulin vielä entistä ylpeämmäksi, kun näin kaikki ne livetaltioinnit, ylijäämäpätkät sekä Josh Grahamin Blu-rayta varten tekemät visuaalit. MTV:n pyörittämä surkea Outshined katosi mielestäni heti! Thayil nauraa.

Thayil sanoo arkistoista löytyvän vielä paljon materiaalia, jotka todennäköisesti näkevät päivänvalon tulevien levyjen uudelleenjulkaisujen yhteydessä. Hän myös kertoi uuden levyn olevan edelleen vaiheessa. Yhtyeellä on Thayilin mukaan demotettuna 12 uutta biisiä levyä varten.

– Matt (Cameron, rumpali) on kuitenkin nyt kiireinen Pearl Jamin kanssa ja Chris Cornellilla on Temple Of The Dog -velvollisuuksia. Soundgardenia työstetään, kun nämä asiat on ensin hoidettu, Thayil toteaa.