Ketkä ovat Brian Mayn suosikkikitaristit? Queen-muusikko jakaa arvostusta ja nimeää omat kitarasankarinsa

29.3.2023 14:56

Queenin kitaristi Brian May vieraili hiljattain radiosuuruus Howard Sternin haastateltavana. Keskustelussa puitiin muun muassa sitä, miltä Maystä tuntui saada brittiläisiltä kitaraintoilijoilta kovan luokan tunnustus, kun Total Guitar -lehden lukijat valitsivat Mayn kaikkien aikojen parhaaksi rockkitaristiksi. Melkoinen ylistys, kun ottaa huomioon, millaisia tekijöitä samalla kentällä on aikojen saatossa liikkunut!

May kertoo haastattelussa suhtautuvansa tunnustukseen hitusen varauksellisesti. Samaan hengenvetoon May listaa omia suosikkikitaristejaan, ja listalla onkin monenlaista menijää musiikkikentän eri laidoilta.¨

”Kitaransoitossa on se mukava puoli, että kaikki soittajat ovat erilaisia. Ei heitä voi oikein laittaa järjestykseen”, May sanoo ja jatkaa:

”En minä ole edes maailman miljoonan taitavimman kitaristin joukossa, tiedän sen. On soittajia, joita kuuntelen päivittäin ja jotka tekevät temppuja, mitä mitä en koskaan osaisi tehdä. Kuuntelen vaikka Nuno Bettencourtia ja voin vain hymyillä, koska se on niin kaunista ja niin kaukana siitä, mitä itse voisin ikinä tehdä. Eikä se haittaa minua, koska en ajattele tätä kilpailuna.”

”Sama juttu Jeff Beckin kanssa. Sama juttu Eddie Van Halenin kanssa. Työskentelimme hänen kanssaan aikanaan, ja se oli mahtava kokemus. Leukani putosi joka kerta, kun hän koski kieliin. Se oli kaunista.

”On siis todella monia upeita kitaristeja. Steve Vai on ihan kolossaalinen. Ja tietysti minulla on edelleen vanhat sankarini. Eric Clapton on yhä sankarini. Jimi Hendrix on sankarini. Jeff Beck on jotain erityislaatuista ja kaiken sen ulkopuolella, mitä tavallisesti osaa kuvitella.”

May lisää vielä, ettei kitaransoitto ole välttämättä tekniikka- tai taitokysymys. Kurt Cobainia ei tunneta varsinaisena tekniikkanerona, mutta hän jätti silti jälkeensä loistavaa kitaramusiikkia. ”Tekniikan sijaan kysymys on siitä, millaisen tunnelatauksen laitat musiikkiin ja kuinka se tunne välittyy soitostasi”, May summaa. Viisaasti puhuttu!

Lisää luettavaa