Kingston Wallin II-levyn uusi versio on pian täällä – Sami Kuoppamäki ja Robert Palomäki kommentoivat projektia

7.9.2023 10:08

Kingston Wallin albumien uusimisprojekti etenee! Kevätkaudella saatiin kuultavaksi uudelleen miksattu versio orkesterin I-debyyttilevystä (1992), ja perjantaina 8. syyskuuta tulee kuultavaksi uusiksi viilattu versio vuoden 1993 II-albumista. Tarkemmin ottaen vinyylipainos julkaistaan nyt ja cd-versio sekä digijulkaisu ovat vuorossa 6. lokakuuta.

”Ykkösalbumin tuore julkaisu herätti Kingston-soundin uuteen lentoon, ja vielä saman vuoden aikana uudelleen miksatut kakkosalbumin kipaleet liitelevät korkealla ja komeasti. Omissa muistikuvissa äänityssessiot elävät kirkkaina musiikkimatkoina ja tallenteiden kuuntelusta tulee hyvä mieli”, kertoo Kingston Wallin rumpali Sami Kuoppamäki tiedotteessa.

Uusista miksauksista vastaa Kingston Wallin livemiksaajana toiminut Robert Palomäki, joka osallistui myös yhtyeen II– ja Tri-Logy -albumien äänityksiin. Levyt julkaistaan sävellyksellisesti ja esityksellisesti samansisältöisinä kuin alkuperäisetkin. Orkesterin soundin hyvin tuntevan Palomäen johtoajatuksena on ollut kunnioittaa mahdollisimman paljon alkuperäistä, siis tehdä ikään kuin kaikki samoin mutta paremmin.

”Ykköslevyyn verrattuna kakkonen oli teknisesti huomattavasti leppoisampi projekti lähinnä siksi, ettei varsinaista restaurointityötä tarvinnut tehdä läheskään yhtä paljon. Nauhojen kulumisen aiheuttamia ongelmia oli ehkä 10% edeltäjäänsä verrattuna, joten homma pääsi samoin tein käyntiin ja valmistui myös paljon nopeammin. Lisäksi äänitykset on aikanaan tehty ykköslevyä huomattavasti huolellisemmin, mikä kuuluu tietenkin myös jo originaaliversioissa”, Palomäki kertoo tiedotteessa ja jatkaa:

”Ykköslevyn vastaanoton perusteella tuli sellainen fiilis, että työmetodissa saattaa jopa olla jotain järkeä. Ajatus siitä, että levyt on ’samat mutta paremmin’ tuntui myös menevän suurelta osin hyvin jakeluun, eikä hevosenpäitä ole toistaiseksi näkynyt sängyssä. Siksipä kakkoseen on käytetty hyvin pitkälti samaa filosofiaa, mutta laadukkaamman alkuperäisversion ansiosta oltiin ääniteknisesti ehkä hieman laveampien mahdollisuuksien äärellä.”

Trilogian täydentävän Tri-Logy-albumin uusittu versio ilmestyy keväällä 2024. Studioalbumien lisäksi julkaistaan uutta livemateriaalia vuoden 2019 Kingston Wall by J.Jylli, Kuoppis & Brothers Von Hertzen -kiertueelta.

Lisää luettavaa