Kitaravirtuoosi Joe Satriani muistelee King Crimson -pomolla olleen eriskummallisia toiveita muusikoiden yhteisellä soittokiertueella

30.4.2022 21:54

Kitaravirtuoosi Joe Satriani on yli 20 vuoden ajan ollut puuhaamassa kitarasankareiden yhteisiä G3-kiertueita.

Matkan varrella G3-lipun alla on nähty jos jonkinlaista kitarajumalaa Steve Vaista Steve Lukatheriin ja Yngwie Malmsteenista Brian Mayhin.

Satrianin mieleen on jäänyt kuitenkin aivan erityisesti King Crimson -yhtyeen perustajana ja ainoana pysyvänä jäsenenä tunnettu Robert Fripp, jolla oli varsin epätavanomaisia toiveita esiintymisiään kohtaan.

Asia nousi esiin Satrianin, Vain ja Eric Johnsonin yhteisessä Guitar World -lehden haastattelussa.

”Noh, yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista persoonista oli Robert Fripp”, Satriani muistelee. ”Kun hän liittyi mukaan, hän vaati ettei hänen nimeään mainittaisi, ja että hän halusi soittaa ennen varsinaista show’ta.”

”Hän sanoi, ’Älkää laittako valoja päälle. Istun vahvistimien takana ja soitan ihmisten virratessa paikalle ja etsiessä paikkojaan. Älkääkä mainitko nimeäni.’ Niin hän halusi toimia”, Satriani sanoo.

”Toisinaan [basisti] Stu Hamm soitti hänen kanssaan ilman ennakkomainontaa”, Satriani jatkaa. ”Hän vain astui lavalle, istui Robertin viereen ja soitti mukana, tai toisinaan joku muu meni soittamaan. Se oli oikeastaan todella kaunista. Robert on ihastuttava ihminen ja uskomaton muusikko.”

”Teimme pari kiertuetta yhdessä. Vain minä, Steve ja Robert soittamassa bluesia tai jotain”, Satriani lisää. ”Se oli hysteeristä, ja hän oli peloton sen suhteen. Hän oli Robert Fripp päätyyn saakka.”

Myös Johnson muistaa Frippin edesottamukset.

”Robert Fripp tuli itse asiassa mieleeni Joen mainittua hänet, sillä se oli, ’Vau, tämä on erilaista!'” Johnson sanoo.

”Hän lähestyi koko juttua ehdottomasti vähän takavasemmalta”, Johnson jatkaa. ”Mutta se oli kaunista ja siistiä. Ihmiset todella nauttivat siitä. Mielestäni se kuulosti todella hyvältä. Monet sanoivat minulle, ’Hei, oletko kuullut Robert Frippin soittavan G3-jutussa?’ He pitivät sitä aivan mahtavana juttuna.”

Alla olevalla (äänenlaadultaan valitettavan heikkotasoisella) pätkällä Fripp toden totta vetelee varjoissa, vaikkakin itse show’n aikana, Satrianin ja Vain revitellessä parrasvalojen loisteessa. Käsittelyssä on Neil Young -laina.

Lisää luettavaa