Laulajalegenda Harry Belafonte on kuollut

25.4.2023 17:21

Muusikko, näyttelijä ja ihmisoikeustaistelija Harold George ”Harry” Belafonte, Jr. on kuollut 96-vuotiaana, uutisoi The New York Times. Belafonten todennäköisesti tunnetuin laulu on Day-O eli The Banana Boat Song, jonka Sauvo Puhtila suomensi otsikolla Banaaninlastaajan laulu.

Calypson kuninkaana pidetty Belafonte löi itsensä läpi laulajana 1950-luvulla. Vuonna 1956 julkaistu Calypso-albumi oli ensimmäinen yli miljoona kappaletta myynyt pitkäsoitto ja Belafonte jatkoi menestyksekästä uraansa RCA-levymerkillä 1970-luvulle saakka. Huomionarvoisesti nuori Bob Dylan teki ensiesiintymisensä Belafonten vuoden 1962 Midnight Special -albumilla.

Musiikin ohessa Belafonte kunnostautui näyttelijänä ja oli ensimmäinen Emmy-palkinnon voittanut värillinen mies (Tonight with Belafonte).

Belafonte toimi aktiivisesti ihmisoikeusasioiden parissa ja oli mukana järjestämässä vuoden 1963 protestimarssia Washingtoniin, jossa Martin Luther King piti kuuluisan Minulla on unelma -puheensa. Lisäksi Belafonte oli järjestämässä We Are the World -kappaleen levytystä ja esiintyi itse Live Aid -konsertissa vuonna 1985.

Vaikka Belafonten levytystahti hiipui 1980-luvulla,  jatkoi laulaja esiintymistä aina vuoteen 2003 saakka.

Belafonte palkittiin elämäntyö-Grammyllä vuonna 2000. Hän kuuluu niihin harvoihin viihdealan taiteilijoihin, jotka ovat voittaneet uransa aikana Grammyn ja Emmyn lisäksi myös Oscar- ja Tony-palkinnot.

Lisää luettavaa