Kuulkaa, rakkaus on murhaa – Laulun paikassa Anssi Kela

8.10.2014 01:56

Laulun paikka -juttusarjassa käydään paikoissa, joista laulut kertovat. Sarjan kymmenennessä osassa pyörittiin Helsingin kantakaupungissa Anssi Kelan seurassa.

Laulu: Anssi Kela − Rakkaus on murhaa

Albumilta: Rakkaus on murhaa (2005)

Sanat ja sävellys: Anssi Kela

Koordinaatit: 60° 9’ 58”, 24° 56’ 23”

Kaikki lähti liikkeelle kolmesta mieleen juurtuneesta sanasta. Rakkaus on murhaa.

− Biisi kertoo rakkauden kääntöpuolesta. Siitä, miten elämässä kaikista suurinta iloa ja onnea tuottava tunne voi haavoittaa kaikista pahiten. Luulen, että jokainen, joka on elämässään ollut rakastunut, on kokenut myös sen, että rakkaus on murhaa, kappaleen tekijä ja esittäjä Anssi Kela muistelee laulun tapahtumapaikalla Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa, joka myös Ruttopuistona tunnetaan.

Kela oli soitellut kappaleen kitaranäppäily-arpeggiota jo pitkään ennen itse biisin syntyä.

− Rakkaus on murhaa rakentuu sen ympärille. Tykkään siitä, että biisi lähtee liikkeelle kauniilla kitaranäppäilyllä ja ensimmäiset sanat ovat “Roskapussi haisee”. Lauluosuuden ei kuvittelisi lähtevän liikkeelle kyseisillä sanoilla. Siinä selviää heti, että tämä ei ole sellainen kappale, jollaiseksi sen pintapuolisesti voisi kuvitella.

− Nämä olivat silloin kotikulmiani, oikaisin kotiin mennessäni usein Ruttopuiston läpi. Kyseessä ei kuitenkaan ole suoraan omaelämäkerrallinen biisi. Sillä hetkellä elämässäni rakkaus ei ollut murhaa, biisi ei siis syntynyt senhetkisistä fiiliksistä, mutta omista menneistä kokemuksista pystyin ammentamaan kappaleeseen tuntemuksia.

”Roskapussi haisee, vien sen pois / Kengät jalkaan, rappukäytävään / Kevätpäivä pihaa lämmittää / Kaupungille lähden kulkemaan”

Kela ajatteli, että voisi olla hauskaa, jos laulun päähenkilö kulkisi roskapussi kädessä kaupungilla, hänen omilla silloisilla kotikonnuillaan. Sanoitusta tehdessä laulaja kohtasi kuitenkin pieniä vaikeuksia.

− Biisissä lauletaan, että “Bulevardin vaahterat vihertää”. Kun tein sanoitusta, oli talvi. Mikään ei vihertänyt silloin. Alunperin tekstissä sanottiin, että “Bulevardin tammet vihertää”. Sitten mietin, että nyt pitää olla tarkkana, että ovatko kyseiset puut tammia. Soitin Helsingin kaupungin puutarhaosastolle ja sain vastauksen. Siinä kohdassa Bulevardia löytyi kahta eri puuta, joista toinen oli vaahtera. Makustelin vaahtera-sanaa hetken ja sehän toimi. Välillä lauluja kirjoittaessa ajautuu erikoisiin tilanteisiin.

Vaikka kappale ei kerro Anssi Kelasta itsestään, hän kuvitteli päähenkilön kävelyreitin.

− Siinä lähdetään Albertinkadulta liikkeelle, kävellään Bulevardia pitkin ja saavutaan Ruttopuistoon. Biisissä on myös ajankuvaa siltä ajalta: Ruttopuistossa laitapuolen miehellä on korvassaan kallis handsfree-laite. Mietin kappaletta kirjoittaessani sitä, että handsfree on varmasti vanhaa teknologiaa kymmenen vuoden päästä. Halusin kuitenkin ankkuroida ajankuvan tekstiin.

− Hotelli Tornin edustalla nainen ojentaa poikaansa. Lopussa tulee vielä viimeinen viittaus kävelyreittiin. Kun Tornin edustalta käveltiin Yrjönkatua pitkin, Forumin rakennuksessa oli elektroniikkaliike, jonka ikkunassa esiteltiin videokameraa, jonka edessä oli tv-ruutu, josta näki oman kuvansa. Sitä liikettä ei enää ole, mutta se tv-ruutu pääsi mukaan biisiin.

Jos Anssi Kelan pitäisi listata omasta tuotannostaan viisi parasta kappaletta, Rakkaus on murhaa olisi mukana.

− En haluaisi muuttaa biisissä mitään. Olen siihen tosi tyytyväinen, se onnistui Pekka Kuusiston jousisovituksia myöten tosi hyvin. Luulen, että ajattelen laulusta samalla tavalla kymmenen vuoden päästäkin. Uskon, että se on aina ajankohtainen − handsfree-laitetta lukuun ottamatta. Livenä kappaletta on soitettu lähinnä konserttisalikeikoilla. Esimerkiksi kesäfestareilla sitä ei kannata soittaa. Se toimii ympäristössä, jossa ihmiset keskittyvät kuuntelemiseen.

”Tornin edustalla huudetaan, äiti villiä poikaa ojentaa / Enkä saa sua mielestäni pois, onko nyt hänen kanssaan kaikki paremmin?”

Levylaulaja on saanut Rakkaus on murhaa -kappaleesta myös palautetta.

− Albumin julkaisun jälkeen olin kirjastossa, kun tuntematon äijä oli selkeästi huomannut minut, tuli lopulta luokseni ylimielinen hymy huulillaan ja lausui, että ”No, Anssi, onko siemen pudonnut ohdakkeisiin? Kuule Anssi, ei rakkaus ole koskaan murhaa, rakkaus on Jumalan lahja”. Sitten mies hymyili voitonriemuisesti, käänsi selkänsä ja käveli pois.

Anssi Kelan seuraava levy valmistuu pikkuhiljaa.

− Toiveissa on, että seuraava albumi valmistuisi keväällä, mutta se on vielä alkutekijöissään. Sille prosessille pitää antaa oma aikansa, sitä ei voi hoputtaa ja kiiruhtaa. Levy ilmestyy sitten, kun se on valmis.


Teksti ja kuva: Visa Högmander

Artikkeli julkaistu alun perin Soundissa 8/2014

Lisää luettavaa