Led Zeppelin -muusikoille takaisku kohutussa Stairway to Heaven -oikeudenkäynnissä

Led Zeppelinin ikoninen Stairway to Heaven ja Spirit-yhtyeen vuonna 1968 julkaisema Taurus-instrumentaali muistuttavat niin paljon toisiaan, että on mahdollista, että ensin mainittu on kopioitu jälkimmäisestä. Näin totesi tuomari Gary Klausner perjantaina ja määräsi, että valamiehistö saa päättää, mikä asiassa on totuus. Asiasta uutisoi The Guardian.

”On totta, että laskeva kromaattinen neljän soinnun kulku on yleinen musiikissa, mutta yhtäläisyydet näiden kahden kappaleen välillä ovat suuremmat. Siksi täytyy arvioida subjektiivisesti kappaleiden ’konseptia ja tuntumaa'”, Klausner kirjoitti päätöksessään. ”Se tehtävä sopii paremmin valamiehistölle kuin tuomarille.”

Päätös on voitto Spirit-yhtyeen edesmenneen laulaja-kitaristin Randy Californian (oik. Randy Wolfe) perikunnalle, joka oli nostanut kanteen Stairway to Heavenin säveltäneitä Jimmy Pagea ja Robert Plantia vastaan.

Spirit ja Led Zeppelin olivat yhdessä kiertueella Taurus-kappaleen julkaisemisen jälkeen vuosina 1968–69. Jimmy Page on aiemmin kieltänyt plagiointisyytökset.

Page ja Plant eivät tuoreeltaan kommentoineet oikeuden päätöstä. Oikeudenkäynti pidetään 10. toukokuuta.