Led Zeppeliniä, John Lennonia, Super Marion tunnari… – Yhdysvaltain kansalliskirjaston rekisteriin lisättiin kulttuurisesti merkittäviä teoksia

Koji Kondon sävellys on ensimmäinen kansallisrekisteriin virallisesti nimetty videopelin tunnuskappale.
13.4.2023 09:20

Yhdysvaltain kongressin kirjasto eli maan kansalliskirjasto pitää yllä kansallista ääniterekisteriä, johon lisätään vuosittain nippu kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäviä tai elämää Yhdysvalloissa kuvaavia teoksia. Vuodesta 2002 asti ylläpidettyyn rekisteriin on otettu mukaan kaikkea puheista klassisen musiikin ja jazzin kautta metalliin; listalta löytyvät muun muassa Queenin Bohemian Rhapsody, Wu-Tang Clanin Enter the Wu-Tang (36 Chambers) -albumi, Louis Armstrongin When the Saints Go Marching In, The Temptationsin My Girl, Metallican Master of Puppets ja Bob Dylanin The Freewheelin’ Bob Dylan.

Tämän vuoden 25 uutta lisäystä on nyt julkistettu ja lista on varsin monimuotoinen. Uusina teoksina rekisteriin säilötään muun muassa Led Zeppelinin Stairway to Heaven, John Lennonin Imagine, The Policen Synchronicity-albumi, Mariah Careyn All I Want for Christmas is You, Eurythmicsin Sweet Dreams (Are Made of This), John Denverin Take Me Home, Country Roads, Crosby, Stills, Nash and Youngin Déjà vu -albumi, Madonnan Like a Virgin -albumi sekä Irene Caran Flashdance…What a Feeling.

Astetta erikoisempi ja silmiinpistävämpi lisäys on puolestaan Koji Kondon säveltämä Super Mario Bros. -Nintendo-pelin tunnusmusiikki. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun videopelin musiikkia lisätään rekisteriin. Onnittelut Kondolle!

Super Mario on nyt muutenki tapetilla juuri ensi-iltansa saaneen Super Mario Bros. -animaatioleffan vuoksi. Elokuva, jonka ääninäyttelijöinä ovat muun muassa Chris Pratt ja Jack Black, on osoittautunut menestykseksi ja rikkonut useita lippukassaennätyksiä.

Lisää luettavaa