Lepakon valtauksesta tasan 30 vuotta

19.8.2009 10:30

Tänään tulee kuluneeksi tasan kolmekymmentä vuotta siitä, kun Elävän musiikin yhdistyksen Elmun aktivistit valtasivat Helsingin Ruoholahdessa sijainneen entisen alkoholistiyömajan. Valtauksen tunnuslauseena oli tuolloin "Musiikkitalo Helsinkiin".

Tänään tulee kuluneeksi tasan kolmekymmentä vuotta siitä, kun Elävän musiikin yhdistyksen Elmun aktivistit valtasivat Helsingin Ruoholahdessa sijainneen entisen alkoholistiyömajan. Valtauksen tunnuslauseena oli tuolloin "Musiikkitalo Helsinkiin". Toimeenpiteen taustalla oli myös pelko Kalliossa sijainneen kohtaamispaikan, niin sanotun Kill Cityn, sulkemisesta.

Elmun jäsenten valtaama talo sai nimen Lepakko. Se tuli rakennuksen seinässä olleesta lepakon kuvasta. Talon salissa järjestettiin merkittäviä alakulttuurikeikkoja muun muassa metallin, punkin ja konemusiikin saralla. Kävipä Lepakon pihalla esiintymässä myös Megadethin kaltaisia suuria ulkomaisia nimiä.

Lepakko purettiin vuosituhannen vaihteessa ja Elmu siirtyi uusiin toimitiloihin Nosturiin. Toiminta on sen jälkeen vain kiihtynyt; Nosturissa treenaa noin neljäkymmentä orkesteria (mm. HIM, Amorphis, Waltari, The Rasmus, The 69 Eyes ja Children Of Bodom) ja siellä järjestetään vuosittain yli sata keikkaa.

Ensi lauantaina Nosturissa soittavat Samael, Chaosweaver ja Black Sun Aeon. Sunnuntaina lauteille nousevat Protest The Hero, One Morning Left ja Circle Of Contempt.

www.elmu.fi

Lisää luettavaa