”Liikenisikö sinulta ylimääräisiä lyriikoita käytettäväksi?” – Fani pyysi Nick Cavelta taiteellista apua ja sitä hän myös sai

AOP

Avulias muusikko antoi myös vinkkejä biisien kirjoittamiseen.

Nick Cave tapaa vastailla faniensa kysymyksiin The Red Hand Files -sivustolla. Hän on muun muassa kirjoittanut pitkän viestin 10-vuotiaalle fanilleen musiikin vaikutuksesta sekä listannut kappaleita, jotka ovat toimineet hänen maailmansa tukipilareina.

Tuoreessa kysymys-vastaus-satsissa oli tällä kertaa mukana enemmän tai vähemmän kieli poskessa heitetty kysymys, johon Cave kuitenkin reagoi hyvin yllättävällä tavalla. Baltimorelainen David nimittäin lähestyi Cavea pyytäen tältä taiteellista apua varsin suorasukaiseen tapaan:

”Olen biisintekijä. Olen pahasti tukossa. Liikenisikö sinulta ylimääräisiä lyriikoita käytettäväksi?”

Reiluna miehenä Cave vastasi ja toden totta tarjosi tälle yhden pöytälaatikkotekstinsä vapaaseen käyttöön. Hän antoi myös neuvoja ja vinkkejä, miten raakilemaista tekstiä kannattaisi käsitellä.

”Ne ovat ehkä hieman synkät, epämääräiset ja kenties turhan lähellä vanhaa Frederick Seideliä (olen juuri lukenut hänen mainion runokokoelman). Mukana on myös falskia holokaustikuvaston käyttöä (pahoittelut siitä), siinä ei ole juurikaan rakennetta ja viimeinen säkeistö kaivannee pientä työstöä. Mutta siinä on mukavaa symbolismia ja jos heität sekaan yksinkertaisen kertosäkeen ilmavan sointukierron päälle, jotta saat todella kerrottua tarinaa kylmäävällä tavalla, niin voi veljet, saatat saada aikaiseksi jotain vaivan arvoista. Minä en siihen pystynyt”, Cave toteaa ja heittää fanille tekstin otsikolla Incinerator Man.

Cave kuitenkin huomauttaa, ettei tämä auta kysyjää pääsemään eroon jumistaan ja saamaan musiikkihanoja aukeamaan. Hän neuvoo Davidiksi esittäytynyttä kaveria muuttamaan asennoitumistaan ja suhdettaan biisinkirjoittamiseen kokonaan.

”Et ole laulujesi Suuri Luoja, vaan yksinkertainen palvelija – laulut tulevat, kun olet riittävän valmis vastaanottamaan niitä. Sen sijaan, että ne olisivat sisälläsi mutteivät pääse ulos, ne ovatkin ulkopuolellasi, mutta eivät pääse sisään. Minun kokemukseni mukaan avoin, leikkisä ja motivoitunut mieli vetää lauluja puoleensa”, Cave toteaa.

”Heitä minun biisini pois – ei se oikeastaan ole edes kovin hyvä – istu alas, valmistaudu ja kirjoita omat hemmetin kappaleesi. Olet biisintekijä. Sinulla on koko maailma pelastettavanasi ja hyvin vähän aikaa. Laulut löytävät tiensä luoksesi. Jos sinä et niitä kirjoita, joku muu tekee sen. Sitäkö haluat? Jos et, niin ala hommiin.”