Arvostamme! Nick Cave kirjoitti 10-vuotiaalle fanilleen: ”Bad Seedsin kuunteleminen sinun iässäsi on kuin omaisi salaista tietoa”

Nick Cave
Riikka Vaahtera

Nick Cave on tummasävyisen musiikkinsa takana mitä jalosydämisin herrasmies. Tästä toimikoon jälleen yhtenä osoituksena miehen pitkähkö vastaus Ptolemy-nimisen 10-vuotiaan fanin kysyttyä laulaja-laulunkirjoittajalta tämän The Red Hand Files -sivustolla seuraavaa: ”Kuinka musiikkisi tulee vaikuttamaan minuun kun olen sen ympäröimä näin nuorena, ja olisiko sinulla antaa minulle jotakin neuvoa?”

Cave muisteli mahdollisesti nähneensä pojan hiljattaisessa kyselytilaisuudessa Hobartissa kirjoittaessaan: ”…jos olet se pieni blondi, joka istui salin oikealla puolella. En muista tarkalleen mitä vastasin, mutta mietin kysymystäsi lisää show’n jälkeen ja muistan toivoneeni, että olisin vastannut siihen paremmin.”

”Bad Seedsin kuunteleminen sinun iässäsi on kuin omaisi salaista tietoa”, mies jatkaa. ”Minullakin oli salaista tietoa kun olin sinun iässäsi. Vanhin veljeni Tim kuunteli paljon outoa ja epämääräistä musiikkia ja hän välitti tämän tiedon minulle.”

Mies kertoo, että varttuessaan Victorian maalaismaisemissa ”kukaan ikäisistäni ei kuunnellut musiikkia, jota veljeni soitti minulle.” Se oli sinänsä harmillista, sillä kuten mies lisää: ”Mitä minuun tuli, mielestäni he kuuntelivat silkkaa paskaa.”

Vastauksen viimeinen kappale on silkkaa kultaa, olitpa sitten viettänyt tällä pallolla kymmenen, kaksikymmentä tai vaikkapa neljäkymmentä vuotta.

”Omaamasi salainen tieto on voimaa, joka elää vain tietyissä ihmisissä. Se on voima, joka inspiroi sinua tekemään ihmeellisiä asioita – kuten kirjoittamaan tarinoita, piirtämään kuvia tai rakentamaan Marsiin lentäviä raketteja. Se antaa sinulle rohkeutta kohdata kaiken, jota maailma eteesi heittää. Se on villiä voimaa, josta saattaa olla vaiettua arvoa maailmalle. Ptolemy-nimesi on soturin nimi. Poika täynnä oivalluksia ja soturin nimellä! Maailma odottaa sinua. Näytä sille.”

Voit käydä lukemassa kirjeen kokonaisuudessaan täältä.