Luottomies on poissa: ohjaaja Martin Scorsese hyvästelee pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Robbie Robertsonin

10.8.2023 10:49

The Bandin perustajajäsen Robbie Robertson kuoli keskiviikkona 9. elokuuta 80-vuotiaana. Maineikkaan muusikon poismeno on saanut monet julkimot muistelemaan edesmennyttä artistia, ja yksi merkillepantava jäähyväiskirje tulee elokuvaohjaaja Martin Scorseselta. Asiasta kertoo muun muassa Pitchfork.

Robertson ja Scorsese tekivät tiivistä yhteistyötä vuosikymmenten ajan, aina vuoden 1982 Koomikoiden kuningas -elokuvasta alkaen. Robertsonista muodostui Scorsesen luottomies, joka sävelsi musiikkia ohjaajan elokuviin tai tuotti muuten niiden soundtrackeja.

”Pystyin aina uskoutumaan hänelle. Hän oli yhteistyökumppani. Neuvonantaja. Yritin olla samaa hänelle”, Scorsese viestittää Pitchforkin mukaan.

”Jo kauan ennen kuin tapasimme, hänen musiikkinsa oli keskeinen osa elämääni – minun ja miljoonien muiden ihmisten elämää tässä maailmassa. The Bandin musiikki ja myöhemmin Robbien soolotuotanto tuntuivat kumpuavan syvältä tämän mantereen sydämestä, sen perinteistä ja tragedioista ja iloista.”

”On sanomattakin selvää, että hän oli jättiläinen ja hänen vaikutuksensa musiikkiin oli syvällinen ja kestävä. Aika loppuu aina kesken niiden kanssa, joita rakastat. Ja minä rakastin Robbieta.”

Robertsonin kädenjälkeä voi kuulla muun muassa sellaisissa Scorsesen klassikkoelokuvissa kuin Casino, The Wolf of Wall Street, Gangs of New York, Shutter Island ja The Irishman. Kaksikon viimeiseksi yhteistyöksi jäi lokakuussa Suomessa ensi-iltansa saava Killers of the Flower Moon.

Lisää luettavaa