Legendat legendan silmin – M.A. Nummiselta jazz-aiheinen kirja

Kolmella paikkakunnalla järjestettävissä julkaisutilaisuuksissa juhlitaan samalla kulttuurin monitaiturin 50-vuotista taiteilijuutta.

Kumppanukset.

Kotimaisen kulttuurikentän kulmakiviin lukeutuva kulttuurin moniottelija M.A. Numminen on julkaisemassa uuden kirjan.

Huhtikuun 13. päivänä ilmestyvässä Jazzin Meining -teoksessa Numminen valottaa pitkäaikaista ja syvällistä suhdettaan jazzmusiikkiin. Kansien välistä löytyy niin Nummisen tuoretta kuin hieman vanhempaakin jazztekstiä sekä miehen parikymppisenä valokuvauksen harrastajana Helsingissä ottamia kuvia muiden muassa Thelonious Monkin, Count Basien ja Duke Ellingtonin ja Quincy Jonesin kaltaisista alan legendoista.

Kirjan kuvat on otettu somerolaiselta ammattivalokuvaaja Olavi Virtaselta lainaamillani välineillä. – – Kamerana toiminut Canon F1 oli sijoitettu Virtasen askartelemalle ”kiväärintukille”. Se oli vakuuttavan näköinen kokonaisuus, ja niinpä minua luultiin ammattikuvaajaksi. Nämä kuvat julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa, yli 50 vuotta otosten jälkeen, Numminen valottaa teoksensa esipuheessa.

M.A. Nummisen jazz-innostus alkoi Somerolla 1950-luvulla. Varhaiset kokemukset musiikkityylin parissa mies sai The Voice Of American kaltaisten radio-ohjelmien välityksellä ja pian Numminen soittikin jo rumpuja jazz-yhtyeessä. Nummisen soittokokemukset Tomas Park Quartetissa, Nalle Puh Big Bandissa ja lopulta Uusrahvaanomaisessa Jatsiorkesterissa saavat nyt julkaistavassa kirjassa luonnollisesti oman painoarvonsa.

Nykypäivän tuulia Jazzin Meiningiin puolestaan tuovat Nummisen helsinkiläiselle We Jazz -festivaalille vuosina 2013–2015 tilauksesta kirjoittamat jazz-aiheiset proosatekstit. Numminen on toiminut festivaalin suojelijana sen koko kolmivuotisen historian ajan ja esittänyt joka vuosi tapahtuman kirjallisen avajaisperformanssin. Muutama kirjassa julkaistavista kuvista oli esillä suurennoksina joulukuun 2015 festivaalilla ja koko kirjaidea saikin alkunsa juuri yhteistyöstä We Jazzin kanssa.

M.A. Nummisen Jazzin meining -kirjan julkaisua juhlistetaan kolmella paikkakunnalla julkaisupäivän tienoilla. Turussa (Bar Vino, 13.4.) ja Tampereella (Vastavirta-klubi, 28.4.) Numminen esiintyy pitkäaikaisen aisaparinsa Pedro Hietasen (pääkuvassa oikealla) kanssa duona. Helsingissä (Ravintola Kaisaniemi, 14.4.) puolestaan kuullaan Uusrahvaanomaista Jatsiorkesteria. Lisäksi illoissa ovat mukana kokoonpanot Djangomania (Turussa) ja Hot Heros (Tampereella).

Julkaisutilaisuuksissa juhlitaan paitsi Jazzin Meining -teosta, myös Nummisen 50-vuotista taiteilijanuraa.