Läpinäkyvä kantele loistaa Näsijärven jäällä – Ensinäytössä Maija Kauhasen Jää

Maija Kauhasen musiikkivideo esittelee läpinäkyvän kanteleen.
16.12.2022 08:00

Suomalaisen nykykansanmusiikin tärkeimpiin tekijöihin lukeutuvan Maija Kauhasen uusi musiikkivideo on kuvattu Tampereella Näsijärven jäällä. Video esittelee maailman ensimmäisen pleksistä valmistetun, läpinäkyvän kanteleen, jonka Kauhanen on suunnitellut yhdessä soitinrakentaja-isänsä Kari Kauhasen kanssa. Jää-kappaleen musiikkivideo on nyt nähtävissä yläpuolella Soundin ensinäytössä.
.
— Kappale on saanut inspiraationsa talvesta, jään äänistä sekä viulun jousen ja kanteleen yhteissoinnista. Käytän myös sanatonta laulua yhtenä instrumenteista. Kantele, laulu sekä tuulikello on äänitetty samaan aikaan – koko kappale yhdellä otolla, Maija Kauhanen kertoo.
– Minua kiehtoo jää ja sen erilaiset olomuodot. Miten jää muuttuu, ääntelee sekä muovautuu koko ajan lämpötilan ja valon mukaan – niin kuin elämäkin muuttaa alati muotoaan, Kauhanen tuumaa.
– Asuin toista albumia tehdessäni melkein vuoden ajan Nuuksiossa pienen järven rannalla ja rakastin seurata jään liikkeitä. Samalla sitä kuitenkin koko ajan miettii, mitä jää jäljelle, kun maailmassa jäätä ei enää ole?

Jää löytyy Kauhasen toukokuussa 2022 julkaistulta toiselta sooloalbumilta Menneet. Albumilla kuullaan vaikutteita kansanmusiikista, indie popista ja elokuvamusiikista. Kauhasen säveltämät ja sanoittamat kappaleet kertovat tarinoita omista rajoista ja oman tien kulkemisesta. Albumin myötä artisti on ottanut harppauksen laulaja-lauluntekijyyteen päin pitäen samalla kiinni juurevasta tyylistään, kantelevirtuoottisesta otteestaan sekä rikkaasta suomalaiskarjalaisesta traditiosta, tiedotteessa kerrotaan.

Esikoisalbumistaan Raivopyörä Etno-Emmalla palkittu Kauhanen on Menneet-albuminsa kanssa jälleen Emma-ehdokkaana. Kauhanen on kiertänyt sooloartistina jo 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Heti alkuvuodesta 2023 artisti suuntaa konsertoimaan yhdelle Iso-Britannian suurimmista festivaaleista Celtic Connections sekä Irlantiin Your Roots are Showing -festivaalille.

Videolla vierailevat valotaiteilijat Armi Ruoho ja Ida Danielsbacka Valosirkus Spektristä. Ohjauksesta vastaa Kim Saarinen.

Lisää luettavaa