Marilyn Mansonin Grammy-ehdokkuus kuohuttaa – palkinnot myöntävän yhdistyksen toimitusjohtaja vastaa kritiikkiin

Sami Lommi

Uutisoimme aiemmin vastikään julkistetusta tämän vuoden Grammy-ehdokaslistasta. Nyt muutamat listalta löytyvät nimet ovat aiheuttaneet kuohuntaa yleisön keskuudessa. Erityisesti kritiikkiä on esitetty siitä, että mukana ovat seksuaalisen häirinnän myöntänyt koomikko Louis C.K. ja useiden naisten hyväksikäytöstä ja muista hirvittävyyksistä syytetty Marilyn Manson.

Palkinnot jakavan Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistyksen The Recording Academyn toimitusjohtaja Harvey Mason Jr. vastaa kritiikkiin TheWrapin haastattelussa.

”Emme aseta rajoituksia ihmisille, jotka voivat lähettää materiaalinsa harkittavaksi”, Mason Jr. toteaa. ”Emme katso ihmisten historiaa, rikosrekisteriä tai mitään muutakaan kuin sitä, toimitaanko meidän sääntöjemme puitteissa, ja että onko tämä äänite kelvollinen ehdokkaaksi julkaisuajankohtansa ja muiden kriteerien perusteella. Mikäli näin on, he voivat lähettää sen harkittavaksi.”

Mason Jr. lisää, että yhdistys voi kuitenkin rajoittaa sitä, kuka osallistuu heidän tapahtumiinsa.

”Me kontrolloimme lavojamme, esityksiämme, tapahtumiamme ja punaisia mattojamme”, Mason Jr. tähdentää. ”Katsomme tarkasti, kuka pyytää olla osa niitä ja päästä katsomoon, ja teemme päätöksemme sitten tuossa vaiheessa. Mutta emme aio rajoittaa ihmisiä lähettämästä työtään äänestäjiemme harkittaviksi.”

Mansonin nimi löytyy vuoden albumin -kategoriasta, shokkirokkarin osallistuttua Kanye Westin Donda-levyn tekoon. Louis C.K. on puolestaan ehdolla parhaan komedia-albumin kategoriassa Sincerely Louis CK:llä. Viisi naista on syyttänyt koomikkoa heidän edessään masturboimisesta vastoin heidän tahtoaan. Louis C.K. on sittemmin myöntänyt syytteet todeksi.

Kohua ovat nostattaneet myös koomikko Dave Chapellen ehdokkuus parhaasta spoken word -levystä (8:46), tämän esitettyä transfobisia kommentteja Closer-stand up -spesiaalissaan, sekä homofobisia ja misogynistisiä kommentteja Rolling Loud Miami -tapahtumassa laukoneen räppäri DaBabyn ehdokkuudet vierailuista Donda– ja Justice (Triple Chucks Deluxe) -levyillä.