Maustetytöt on vuoden tulokas: ”Naurattaa, kuinka media luo meistä karikatyyreja”

Tuore Master Of Pulpets -voittaja on myös uusimman Soundi-lehden kansikuva-artisti.
24.10.2019 09:58

Neljännen Soundin tulokaspalkinnon eli vuoden lupaavimmalle uudelle artistille luovutettavan Master Of Pulpets -tunnustuksen saa vuonna 2019 Maustetytöt. Valinnan perusteissa painotettiin sekä Kaisa ja Anna Karjalaisen muodostaman yhtyeen omaehtoista musiikkia että hämmentävän nopeaa nousua marginaalista isoille lavoille ja hyvin monenlaisille festivaaleille.

Master Of Pulpets -palkinnon ovat aiemmin voittaneet Litku Klemetti, Vesta ja Jesse Markin.

Maustetytöt on myös huomenna ilmestyvän Soundin 9/2019 kansijutun aiheena. Jututimme Karjalaisia sekä heidän kotiseudullaan Vaalassa että nykyisellä asuinsijoillaan Helsingissä.

Pitkässä haastattelussa Karjalaiset pohtivat muun muassa heidän ympärilleen noussutta hypeä. Alla jutusta pieni ote:

Koko kansan Karjalaiset

Mitä lähemmäs kiivaasti odotetun täyspitkän julkaisu käy, sitä varmemmin Maustetytöt on pysynyt esillä. Bändin on halunnut omia niin tiedostava kaupunkilaisyleisö kuin tavallinen rahvaskin. Yhtye on soittanut muun muassa Flow’ssa, mutta Kaisa on sanonut olevansa paljon tyytyväisempi päästyään soittamaan Iskelmäfestivaaleille. Lausunto oli osittain heitto, mutta on turha peitellä sitä, että Maustetytöt haluaa olla koko kansan yhtye.

– Kuka nyt ei haluaisi olla? Ehkä se oli vaan kommentti sitä vastaan, että kun niin monet on yrittänyt lokeroida meidät aluksi sellaiseksi hipsteribändiksi. Helsingin tiedostavat nuoret aikuiset tykkää. Ei se ole ollut mikään ykköstavoite. Meidän keikoilla on parasta se, että siellä on kaikennäköistä ja -ikäistä porukkaa. Se on ollut aivan ihanaa.

Ylipäätään on ollut huomiotaherättävää, kuinka Maustetytöistä on alettu puhua jo varhain ilmiönä. Muusikot usein perustavat bändejä, eivät ilmiöitä ja Maustetytöistä kertovissa jutuissa fokus on tuntunut olevan pikemminkin suosiossa kuin sisällössä. Ihan kuin bändi olisi pelkkä mediamanööveri. Ärsyttääkö tällainen?

”Haluaisi mieluummin tulla esille musiikin kautta eikä minkään muun”

– Kyllä sitä aina ajattelee, että haluaisi mieluummin tulla esille sen musiikin kautta eikä minkään muun, Anna myöntää. – Mutta tosi monestihan se menee niin, että media kiinnostuu jostain muusta.

Kaisa: – Kyllä mä uskon, että se on musiikista kiinni. Jos sitä ei olisi, niin ei se media olisi tarttunut mihinkään muuhunkaan. Kyllä mua ainakin naurattaa välillä, kuinka media luo meistä karikatyyreja ja niistä puhutaan kuin ne olisi tosiasioita. Varmaan yleisökään ei aina tajua, että tämä on median luomaa. Hesarikin kirjoitti, että ollaan normcoressa. En ollut mistään sellaisesta termistä aiemmin kuullutkaan.

Teksti: Antti Luukkanen
Lue koko pitkä haastattelu Soundista 9/2019

Master Of Pulpets -plakaatin Anna (vas.) ja Kaisa Karjalaiselle luovutti Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen.

Lisää luettavaa