Metal Hammer pyysi Tuomas Holopaista laittamaan Nightwishin tuotannon paremmuusjärjestykseen – Tässä lopputulos

Ykköseksi Holopainen nostaa yhtyeen tuoreimman pitkäsoiton.
23.2.2023 19:01

Metal Hammer -lehden alkukuusta ilmestyneessä numerossa Nightwishin kosketinsoittaja ja lauluntekijä Tuomas Holopainen laitettiin pahan paikan eteen, kun tätä pyydettiin laittamaan yhtyeen pitkäsoitot paremmuusjärjestykseen. Holopainen teki kuitenkin työtä käskettyä ja kertoi myös hieman perusteluja valinnoilleen.

Ykköseksi Holopainen nostaa bändin viimeisimmän tuotoksen, vuonna 2020 julkaistun Human. :II: Nature. -albumin, jonka tekeminen oli Holopaisen mukaan ”iloista aikaa ilman konflikteja”. Levyllä käsiteltiin samoja teemoja kuin jo edellisellä Endless Forms Most Beautiful -albumilla (jonka Holopainen nostaa listansa kakkoseksi) eli evoluutiota ja luontoa. Näiden asioiden käsitteleminen on Holopaisen mukaan ollut hänelle henkilökohtaisesti hyvin mullistava asia.

”Evoluution käsittäminen on oman kuolevaisuutensa käsittämistä, ainakin minulle. Kun tajusin, että tämä on todennäköisesti ainoa elämä, joka meille annetaan, vasta sen jälkeen aloin halaamaan isääni. Sitä ennen emme koskaan halanneet. Tunsin itseni vain niin paljon vapautuneemmaksi ja kevyemmäksi.”

Listan häntäpäähän Holopainen laittaa puolestaan vuonna 2000 julkaistun Wishmasterin. Vaikka levy olikin kaupallinen menestys, on se Holopaiselle ”väliinputoaja” eikä erotu muiden joukosta hänelle henkilökohtaisesti.

Oceanbornin (1998) jälkeen siinä ei ollut mitään mullistavaa. Se tehtiin kyllä hyvässä hengessä ja koko bändi oli innoissaan Oceanbornin menestyksen johdosta, mutta [Wishmaster] oli vain luonnollista jatkumoa sille eikä tarjonnut mitään uutta.”

Entä mitä yksittäistä biisiä Holopainen sitten näin jälkikäteen, jos ei nyt häpeä niin ainakin hieman nolostelee? Vuoden 1997 Angels Fall First -debyytiltä Nymphomaniac Fantasia -kappaletta.

”Se ei ole loistelian hetkeni. Se tehtiin, koska oli olemassa nuori kaveri, jolla oli… en tiedä, ongelmia, haha! Rakkauselämä meni huonosti tai jotain. Ajat olivat silloin hyvin erit”, Holopainen naureskelee.

Holopaisen listaus näyttää kokonaisuudeltaan tältä:

1. Human. :II: Nature. (2020)
2. Endless Forms Most Beautiful (2015)
3. Oceanborn (1998)
4. Once (2004)
5. Imaginaerum (2011)
6. Dark Passion Play (2007)
7. Century Child (2002)
8. Angels Fall First (1997)
9. Wishmaster (2000)

Lisää luettavaa