Metallica pokkasi ensimmäisenä metallibändinä arvostetun palkinnon, joka on aiemmin myönnetty muun muassa Chuck Berrylle, Paul McCartneylle ja Bob Dylanille

Yhtye lahjoittaa miljoonan kruunun palkintosumman hyväntekeväisyyteen.
15.2.2018 14:08

Vuodesta 1992 saakka jaettujen ”musiikin Nobel-palkintojen”, ABBA-manageri Stig Andersonin perustaman säätiön myöntämien Polar-palkintojen saajiksi on tänä vuonna nimetty afganistanilaisen musiikki-instituutin perustaja Ahmad Naser Sarmast sekä heavy/thrash metal -jättiläinen Metallica. Palkintoja myönnetään vuosittain kaksi tunnustuksena erityisistä musiikillisista panostuksista.

Metallica on ensimmäinen heviyhtye, jolle Polar-palkinto myönnetään. Tunnustuksia ovat aiempina vuosina saaneet muun muassa Bob Dylan, Chuck Berry, Quincy Jones, Paul McCartney, Elton John, Ray Charles, Stevie Wonder, Led Zeppelin, Pink Floyd ja Bruce Springsteen, joten kalifornialaisyhtye on erittäin kovassa seurassa.

– Kukaan ei ole luonut yhtä fyysistä ja raivokasta, mutta samalla helposti lähestyttävää musiikkia sitten Wagnerin ja Tchaikovskyn. Metallica on virtuoosimaisen soiton ja hurjien tempojen avulla vienyt rockmusiikin kokonaan uusille alueille, kuuluvat tuomariston perustelut.

– Metallican maailmassa sekä teinin makuuhuone että konserttisali muuttuvat Valhallaksi. Bändin kompromissittomien levyjen vahvuus on auttanut miljoonia kuuntelijoita kääntämään vieraantumisen tunteen voimavaraksi.

Metallica vastaanottaa miljoonan kruunun arvoisen palkinnon Tukholmassa kesäkuussa. Yhtye on tiedottanut lahjoittavansa summan All Within My Hands -hyväntekeväisyysjärjestönsä hyväksi.

– Tämä on hieno tunnustus kaikesta, mitä Metallica on 35 vuoden aikana saanut aikaan. Mutta samalla tunnemme, että olemme vasta saavuttaneet huippuvuotemme ja paljon hyviä vuosia on vielä edessä, rumpali Lars Ulrich kommentoi.

Lisää luettavaa