Michael Jackson halusi tehdä musiikkia Disneyn menestyselokuvaan – Sai kuitenkin tylysti pakit

Disneyn luottosäveltäjä Alan Menken kertoi aiheesta tuoreessa haastattelussa.
23.6.2021 21:54

Kahdeksankertainen Oscar-voittaja, Disneyn luottosäveltäjiin kuuluva Alan Menken kertoi tuoreessa SlashFilmsin haastattelussa, että Michael Jackson halusi olla mukana tekemässä Disneyn vuonna 1996 ilmestyneen menestyselokuva Notre Damen kellonsoittajan musiikkeja, mutta Disney kieltäytyi tarjouksesta. Eikä kukaan Disneyltä edes vaivautunut kertomaan asiasta Jacksonille.

Menken muisteli tavanneensa Jacksonin ensimmäisen kerran, kun Disney haki vuoden 1992 Aladdin-hittielokuvansa kappaleille tunnettuja esittäjiä.

”Etsimme laulajaa A Whole New World -kappaleelle ja Michael halusi olla siinä osakirjoittajana. Silloin sain hieman hajua siitä, millainen hän oli. Todella uniikki ja mielenkiintoinen yksilö, joka oli ihan omassa maailmassaan”, Menken muisteli.

Muutama vuosi myöhemmin Menken sai yllättäen puhelun Jacksonin avustajalta. Jackson kävi läpi ensimmäisiä hyväksikäyttösyytöksiä sekä avioeroa lyhyestä liitostaan Lisa Marie Presleyn kanssa, joten hän halusi tehdä jotain, millä parantaa imagoaan ja ”vaihtaa puheenaihetta”. Koska Jackson rakasti Disneyä, otti hän säveltäjään yhteyttä.

”Mainitsin siinä kohtaa Kellonsoittajan. Hän halusi tulla studiooni, katsoa elokuvan ja jutella asiasta. Otin yhteyttä Disneyn päämajaan ja he käskivät tavata Jacksonin. ’Jos hän pitää siitä… No, katsotaan mitä hän sanoo’, he sanoivat”, Menken kertaa.

”Elokuvassa oli kolme singleksi ajateltua kappaletta: Out There, God Help The Outcasts sekä Someday. Michael sanoi haluavansa tuottaa kappaleet ja äänittää niistä joitain. Olin ihan, että vau, mitäs nyt? Otin taas yhteyttä Disneyyn ja se oli kuin joku olisi pudottanut kuuman hiilihangon räjähteitä täynnä olevaan astiaan. ’Tuota, palaamme myöhemmin asiaan’.”

”Vähemmän yllättäen sain lopulta viestin, että Disney ei halua tehdä tätä Jacksonin kanssa. Olin että okei, voisiko joku kertoa siitä hänelle? Tuli aivan hiljaista – olisit voinut kuulla nuppineulan putoavan – eikä kukaan koskaan kertonut siitä hänelle.”

Lopulta Menkenin manageri oli se, jolle lankesi ikävä velvollisuus olla viestinviejä ja saattaa huonot uutiset Jacksonin tietoon. Disney päätyi lopulta äänittämään elokuvan kappaleita Bette Midlerin, All-4-Onen ja Eternalin kanssa. Elokuva sai ensi-iltansa kesällä 1996 ja siitä tuli vuoden viidenneksi parhaiten lippuluukuilla maailmanlaajuisesti pärjännyt leffa ja musiikeistaan niin Oscar- kuin Golden Globe -ehdokkuudet.

Menkenin mukaan näin jälkikäteen ajatellen Jacksonin tarjouksesta kieltäytyminen oli oikea ratkaisu, vaikka se olisikin ollut jollain tasolla myös hyvin mielenkiintoista.

”Esimerkiksi elokuvan Quasimodo-hahmo… Jos katsot hänen suhdettaan perheeseensä ja isäänsä, mielestäni siinä on paljon samaa”, Menken pohtii.

Lisää luettavaa