Michael Monroe, Chisu ja kymmenet muut suomalaisartistit mukana vetoamassa EU-komissioon suurempien Youtube-korvausten toivossa

5.7.2016 12:47

Helsingin Sanomat raportoi satojen eurooppalaisten musiikkiartistien allekirjoittaneen Euroopan komissiolle ja sen presidentti Jean Claude-Junckerille osoitetun vetoomuksen, jolla taiteilijat vaativat musiikkinsa levittäjiltä aiempaa suurempia tekijänoikeuskorvauksia. Erityisesti Youtube on kaikessa suosiossaan ja merkittävyydessään allekirjoittaneiden tähtäimessä, mutta myös Soundcloud, Spotify ja Apple Music aiheuttavat artisteille päänvaivaa.

Vetoomuksen nimilistalta löytyy varsin kunnioitettava tukku tunnettuja musiikintekijöitä, sillä muun muassa Paul McCartney, Coldplay ja Abba ovat antaneet hankkeelle siunauksensa. Suomalaisia muusikkojakin on edustettuna kymmenittäin, etunenässä Michael Monroe, Chisu, Antti Tuisku ja Sini Sabotage.

Helsingin Sanomat siteeraa Financial Timesin haastattelemaa Googlen viestintäpäällikkö Farshad Shadloonia, jonka mukaan enemmistö levy-yhtiöistä ja musiikin julkaisijoista on tehnyt Youtuben kanssa lisenssisopimuksen ja ”95 prosentissa tapauksista ne päättävät jättää fanien lataaman sisällön alustalle ansaitakseen sen avulla rahaa”. Samassa yhteydessä mies mainitsee Youtuben maksaneen musiikkiteollisuudelle tähän mennessä jo kolme miljardia dollaria.

Kansainvälisen artistijärjestön IAO:n vetoomus ”reilun ja tasapuolisen nettiympäristön puolesta” luovutettiin EU-komissiolle 29.6.

Lisää luettavaa