Mike Portnoy kertoo, kuinka päätyi takaisin Dream Theaterin riveihin – ”Ajoitus vain tuntui oikealta…”

26.11.2023 19:37

Dream Theater yllätti vähän kaikki lokakuun lopulla ilmoittaessaan rumpali Mike Portnoy palaavan kokoonpanoon. Portnoy poistui bändin kokoonpanosta vuonna 2010 ja tilalle astui Mike Mangini. Kuinka jossain vaiheessa hyvinkin epätodennäköiseltä vaikuttaneeseen reunioniin sitten päädyttiin?

Portnoy kertoi Rock ’N’ Roll Fantasy Campin Metalmania III -tapahtumassa, että kuvio sai alkunsa Dream Theaterin John Petruccin kanssa tehdystä yhteistyöstä kitaristin vuoden 2020 Terminal Velocity -sooloalbumilla. Tämän jälkeen Portnoy ja Petrucci löivät hynttyyt yhteen Dream Theater -kosketinsoittaja Jordan Rudessin kanssa ja tekivät ensimmäisen Liquid Tension Experiment -levyn 22 vuoteen.

”Noh, siitä on nyt 13 vuotta. Ihan hullua, kuinka nopeasti aika oikein kuluu”, Portnoy hämmästelee. ”Mutta aloimme parin viime pandemiavuoden aikana pitää yhteyttä John Petruccin kanssa. Sulkutoimien aikana mikään bändeistäni ei voinut keikkailla, eikä Dream Theaterkaan voinut keikkailla, joten sitten kun John Petrucci alkoi työstää soololevyä, hän pyysi minua soittamaan sillä. Sen jälkeen päätimme että teemme uuden [Liquid Tension Experiment] albumin Jordan Rudessin kanssa. Pian sen jälkeen John pyysi minua mukaan kiertueelleen.”

”Meillä on pitkä yhteinen historia — melkein 40 vuoden ajalta — ja perheemme ovat kasvaneet yhdessä; vaimomme ovat soittaneet samassa bändissä ja lapsemme ovat varttuneet yhdessä. Joten ajoitus vain tuntui oikealta…”

Dream Theater suunnittelee studioon paluuta ensi vuonna. Levyn valmistuessa kyseessä olisi ensimmäinen Dream Theater -pitkäsoitto Portnoyn kanssa sitten vuoden 2009 Black Clouds & Silver Liningsin. Portnoyn mukaan sen tarkempia suunnitelmia levyn musiikillisesta suunnasta ei vielä ole. Mieheltä kuitenkin tiedusteltiin, voisiko luvassa olla mahdollisesti jatkoa Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memorylle.

”Emme ole puhuneet vielä asiasta, mutta se olisi aika ilmeinen suunta”, Portnoy sanoo. ”Mutta ehkä juuri siitä syystä emme lähdekään sinne. Ei sitä koskaan tiedä… Se olisi ehdottomasti hauskaa, mutta enpä tiedä. Aloitamme alusta ja sulkeudumme studioon totuttelemaan jälleen yhteiseloon. Olemme eri vaiheessa elämissämme. Olimme kaikki nelikymppisiä kun lähdin bändistä 13 vuotta sitten. Nyt olemme viisi- ja kuusikymppisiä. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä paikkamme nykymaailmassa. Odotan innolla, että pääsen hengaamaan jätkien kanssa ja tekemään musiikkia jälleen yhdessä.”

Mitä Manginin aikaisen materiaalin soittamiseen tulee, Portnoylla ei olisi mitään sitä vastaan.

”Silloin kun lähdin, olin ollut se tyyppi joka laati aina settilistat sun muut. Emme ole vielä edes keskustelleet kuinka asiat tullaan hoitamaan. Olen sen suhteen avoin ja valmis sitä myös soittamaan mikäli muut niin haluavat”, Portnoy sanoo. ”Olin järjestellyt paljon bändin asioita, ja nyt he ovat tottuneet toimimaan kollektiivisemmin, joten minun pitää löytää paikkani ilman että astun kenenkään varpaille. Minun täytyy kunnioittaa sitä, kuinka he ovat toimineet poissaollessani. Mitä ikinä he haluavatkaan tehdä niin olen mukana. Meillä on niin paljon musiikkia jonka pariin palata… henkilökohtaisesti odotan innolla tuon materiaalin äärelle palaamista, mutta jos he haluavat soittaa uudempaakin kamaa, se on minulle ihan ok.”

Lisää luettavaa